duminică, 13 ianuarie 2013

VIATA PARINTELUI CLEOPA




NEVOINTA FRATELUI VASILE

Timp de trei ani de zile, rasoforul Vasile, fratele mai mare al Parintelui Cleopa, a avut ascultare la stana. El era asa de bland si plin de dragoste, incat il iubeau toti, pana si oile si cainii si pasarile cerului.

Nevointa lui era aceasta: in fiecare zi manca o singura data, dupa-amiaza, la ora trei. Stia Psaltirea, cele sapte Laude si mai multe acatiste pe de rost si le zicea zilnic, mergand dupa oi cu capul descoperit. Noaptea facea cinci sute de metanii si citea Vietile Sfintilor, cugetand mereu la judecatile Domnului.

O alta nevointa a acestui suflet iubitor de Hristos era purtarea de grija pentru pustnicii din padure. Pe atunci se nevoiau in jurul Sihastriei si al Schitului Sihla peste 40 de pustnici, calugari si maici. Fratele Vasile era prietenul pustnicilor. Cand intalnea vreunul prin munti si paduri, chiar de nu-l cunostea, ii facea metanie si ii zicea: ''Binecuvinteaza-ma, parinte, si te roaga lui Dumnezeu pentru mine, pacatosul! Aveti nevoie sa va dam ceva de mancare de la stana?''

Daca pustnicul incuviinta, fratele Vasile ii aducea a doua zi branza, cartofi, legume, sare si faina. Si avea numerosi sihastri pe care ii cunostea si ii cerceta la bordeiele lor.

Odata a intrebat pe un sihastru:

- Parinte, ce sa fac sa ma mantuiesc?

- Frate Vasile, a zis batranul, roaga-te mereu, fa ascultare cu dragoste si sa ai smerenie. De vei pazi acestea trei, cu siguranta te mantuiesti!

PROFETIA

EPISCOPULUI SFÂNT IOAN

În toamna anului 1930, rasoforul Vasile pastea oile impreuna cu fratele sau Constantin, pe obcina Muntilor Sihlei. Vasile mergea inaintea oilor si se ruga, iar Constantin mergea in urma lor. În ceasul acela a trecut pe acolo un pustnic sfant si minunat, Episcopul Ioan, insotit de un diacon. El fugise de la Kiev, prin anul 1918, din cauza prigoanei ateiste. Dupa ce i-a binecuvantat pe amandoi, Episcopul Ioan, fiind inainte vazator, a zis catre fratele mai tanar prin diacon, care stia limba romana:

- Frate Constantin, spune-i fratelui Vasile sa se pre-gateasca si sa mearga inainte, ca are de facut o cale lunga!

Diaconul a tradus aceste cuvinte fratelui Constantin. Apoi fericitul episcop a plecat spre Sihla la duhovnicul sau, Ieroschimonahul Vasian, care era pustnic aproape de pestera Sfintei Teodora. Constantin insa n-a inteles ce insemnau vorbele episcopului. Dar, intalnindu-se cu fratele sau, care era in fruntea oilor, i-a spus cuvintele acelui pustnic sfant.

Fratele Vasile a inteles profetia Episcopului Ioan, si anume, ca trebuie sa se pregateasca pentru ceasul mortii, care se apropia.

SFÂRSITUL MINUNAT

AL FRATELUI VASILE

În primavara anului 1931, acest smerit ascultator si frate mai mare al Parintelui Cleopa s-a imbolnavit si a fost adus in schit. Odata, iesind de la Sfanta Liturghie si rugandu-se in fata bisericii, a avut o vedenie infricosatoare. De frica a inceput a plange si a striga cu glas tare:

- Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma ca ma bat diavolii! Nu ma lasa!

Iar catre parintii care s-au adunat in jurul lui a zis:

- Închinati-va, parintilor! Închinati-va ca, iata, Stapana noastra a venit! Maica Domnului este de fata, cu Mantuitorul in brate! Iat-o deasupra noastra!…

- Frate Vasile, de ce ai strigat asa de tare? l-au intrebat calugarii.

- Parintilor, pe cand ma rugam in fata bisericii, deodata a aparut o ceata de diavoli foarte fiorosi cu toiege de foc in maini, care au inceput sa ma bata cumplit si sa strige: ''În zadar te mai rogi, ca nu te-ai mantuit! Tu esti al nostru, ca esti pacatos!'' Atunci am inceput a striga cu nadejde catre Maica Domnului. În clipa aceea s-a coborat din cer un nor alb, plin de lumina, pana deasupra bisericii. Iar in nor am vazut pe Maica Domnului cu pruncul in brate, zicandu-mi:

- Nu te teme, ca de acum mai ai trei zile si vii la noi! Apoi Mantuitorul ne-a binecuvantat pe toti si norul s-a ridicat la cer... Parintilor, mare putere si indrazneala are Maica Domnului inaintea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si foarte mult asculta rugaciunile ei!

La urma i-a zis egumenul Ioanichie:

- Frate Vasile, sa nu te insele vrajmasul! Ia aminte de sine si-ti pazeste mintea, ca multe sunt cursele lui!

Apoi a zis catre ceilalti frati:

- Daca dupa trei zile fratele Vasile se va duce dintre noi, intr-adevar Maica Domnului i s-a aratat! Iar daca nu, atunci a fost inselat de diavoli!

Dupa trei zile, exact la aceeasi ora, rasoforul Vasile Ilie a adormit in pace, cu rugaciunea pe buze.

Cine stie cati pustnici sfinti se rugau in clipa aceea pentru odihna sufletului sau!


Niciun comentariu: