Ingrediente
1/2 kg ciolan de porc
afumat, o varza de cca 6-700 g , o ceapa mijlocie, 1 kg rosii, o
lingurita cu virf faina, 2 linguri untdelemn, 100 ml smintina, cimbru,
marar, sare.
Mod de preparare
Carnea
se pune la foc in 3 l apa rece.Dupa 1 1/2 ora, se adauga varza taiata
in felii subtiri, ceapa taiata marunt si ocrenguta de cimbru.Cind sint
bine fierte si carnea si varza, ciorba se sareaza si se acreste, dupa
gust, cu sucul stors din rosii.Faina se pune intr-o tigaita, fara
grasime, amestecind mereu la foc mic, pina cind se rumeneste si capata
culoarea maro deschis.Apoi tigaita se trage de pe foc, se pun 2 linguri
cu untdelemn si, facultativ, o lingurita cu virf de ceapa rasa fin sau
taiata marunt.Se amesteca putin, ca umai la caldura tigaitei ceapa sa-si
dezvolte aroma si faina sa se incorporeze in untdelemn.Totul se
stingecu ciorba fierbinte, adaugata cite putin, la inceput, ca sa nu se
formeze coco;oase, si apoi se toarna in restul de ciorba.Se completeaza
lichidul, daca a scazut prea mult.Se lasa sa fiarba citeva clocote, ca
sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc.Smintina se bate bine, cu o
lingura de apa rece, adaugind si putina ciorba fierbinte; apoi se toarna
totul in restul de ciorba imediat ce aceasta s-a luat de pe foc si se
amesteca bine.Pentru aroma, se adauga marar si o mica frunza de telina,
taiate marunt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu