Ingrediente
3 albusuri, 210 g zahar
tos, 20 ml rom, 200 g nuci sau alune macinate, 8-10 picaturi esenta de
migdale sau un pachetel cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Nucile
sau alunele se pun intr-o tava de prajitura si se tin in cuptor, 10
minute, la foc mijlociu, cu usa cuptorului deschisa, amestecindu-le de
2-3 ori in acest rastimp. ca sa nu se rumeneasca, ci numai sa capete un
gust bun, de prajit.Dupa ce s-au frecat intre palme, pentru a se
desprinde cojile uscate, se trec prin masina de nuca.Albusurile se bat
spuma intr-un lighenas smaltuit, se adauga zaharul si romul si, apoi, se
bat deasupra unui vas cu apa clocotita, ca si bezelele, 8-10 minute,
pina cind se intareste spuma (sa nu cada de pe tel) si se infierbinta
bine.Dupa aceea, se adauga toate nucile sau alunele macinate, esenta de
migdale sau, numai zaharul vanilat si se bat cu telul in continuare pe
apa clocotita, citeva secunde (de 5-6 ori); apoi se lasa la o parte.Se
pregatesc 2-3 tavi, unse cu margarina solida si tapetate cu faina.Se ia
din compozitie cite o lingurita (cam cit o nuca), numai din marginea
acesteia (fara sa se mai amestece in ea pina la sfirsit) si se asaza in
tava, sub forma pe cit posibil rotunda.Tava se introduce in cuptorul
incalzit dinainte la foc mijlociu, apoi focul se reduce , imediat, cit
se poate de mic si se lasa 30 minute.Nu se deschide cuptorul 15 minute;
dupa aceea, tava se poate intoarce, daca cuptorul nu coace uniform,
potrivind si focul, ca pricomigdalele sa se riumeneasca frumos.Vor
creste bine si vor plesni la suprafata. Se pastreaza in cutie
inchisa.Daca se folosesc simburi de migdale, acestia se fierb in apa
clocotita, pina ce li se desprinde coaja subtire (simburele aluneca
afara din coaja, cind se preseaza cu doua degete) cu usurinta.Dupa ce
s-au uscat bine, se trec prin masina de nuca si cu ele se pregatesc, la
fel, pricomigdalele (cu aroma lor naturala).Migdalele se pot amesteca cu
nuci sau alune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu