Ingrediente
4-5 capatini de salata,
1/2 l bors, zer acru de la brinza de vaci, zeama sau sare de lamiie, sau
otet, 30 g slanina afumata sau untdelemn, 5-6 catei de usturoi, un
galbenus, 100 ml smintina sau 200 ml iaurt, o ceapa, boia, marar,
leustean,sare.
Mod de preparare
Salata
binespalata se ia in manunchi si se taie fisii late care se vor pune in
1 1/2 l apa clocotita, impreuna cu o ceapa taiata marunt.Se fierbe cca o
ora, pina cind se moaie bine, apoi se acreste dupa gust, cu bors sau
alta substanta acra, completind lichidul, ca ciorba sa fie potrivit de
deasa.Ciorba se poate lega cu putina faina (10 g la litrul de ciorba)
.Faina se freca cu 1-2 linguri de apa rece si se pune in ciorba sa
fiarba citeva clocote.Se ia de pe foc si se drege imediat.Se freaca bine
galbenusul cu smintina sau iaurtul, sau numai 2 galbenusuri cu 2
linguri de apa rece, se dilueaza cu putina ciorba fierbinte si se toarna
peste restul de ciorba cu care se amesteca si apoi se sareaza.Se
aromeaza cu marar si usturoi tocat si, facultativ, cu leustean.Pentru
aspect, se incalzeste putin untdelemnul, se adauga un virf de lingurita
de boia dulce, se amesteca o secunda si se desarta peste ciorba.Pentru
gust mai picant, slanina afumata se taie cit mai marunt, se prajeste la
foc mic, pina cind jumarile capata culoarea aurie deschis.Se iau atunci
de pe foc, lasind sa se domoleasca putin caldura grasimii, apoi se
adauga usturoiul tocat si boiaua, se amesteca de 2 ori si, imediat se
toarna peste ciorba de salata, dupa ce aceasta a fost dreasa.Salata se
poate fierbe cu 150-200 g carne sau oase afumate, pentru a-i da un gust
mai picant.Se acreste, se aromeaza si se drege.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu