Ingrediente
5 cartofi
1 vanata medie
500 gr carne tocata
1/2 pahar vin rosu sec (optional)
1 ceapa
400 gr rosii din conserva (sau passata , sau bulion)
sare
piper
cimbru
100 ml ulei +2 linguri
1 vanata medie
500 gr carne tocata
1/2 pahar vin rosu sec (optional)
1 ceapa
400 gr rosii din conserva (sau passata , sau bulion)
sare
piper
cimbru
100 ml ulei +2 linguri
50 gr unt
1 lingura cu varf faina
300 ml lapte fierbinte
150 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)
1 lingura cu varf faina
300 ml lapte fierbinte
150 gr cascaval (un cascaval care se topeste usor, eu am pus Moeciu)
Portii: 4-5
Preparare
1.
Pregatim sosul de carne: se caleste
ceapa tocata marunt in 2 linguri ulei. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata
si se prajeste pana se evapora tot sucul care-l lasa si incepe sa se rumeneasca
usor. In acel moment adugam rosiile, sare, piper si 1 lingurita cimbru.
Amestecam bine, punem capacul la oala si lasam la fiert la foc mediu 45 minute.
Din cand in cand amestecati in sos si daca scade prea mult, adaugati putina
apa.
2.
Cat timp se face carnea curatam cartofii de
coaja si ii taiem rondele subtiri. Vanata o taiem tot rondele, cat de subtiri
putem ca sa se prajeasca repede.
3.
Prajim cartofii intr-o tigaie in 50 ml
ulei. Daca tigaia e mai mica, ii prajiti in mai multe ture. La fel, prajim
vinetele in restul de 50 ml ulei.
* reteta traditionala cere prajirea legumelor in ulei, dar recomand prajirea vinetelor pe grill, doar unse cu putin ulei, astfel nu vor absorbi o cantitate, zic eu, inutila de ulei.
* reteta traditionala cere prajirea legumelor in ulei, dar recomand prajirea vinetelor pe grill, doar unse cu putin ulei, astfel nu vor absorbi o cantitate, zic eu, inutila de ulei.
4.
Scoatem legumele prajite pe servetele de
hartie si lasam sa se scurga de ulei.
5.
Pregatim sosul bechamel folosind tehnica de aici.
In aceasta reteta am folosit mai mult lapte fiindca sosul trebuie sa fie un pic
mai moale. In sos adaugati cascavalul razuit.
Intr-un vas termorezistent asezati un strat de cartofi, apoi un strat de
vinete. Deasupra asezam strat de sos de carne. Repetam: iar strat de cartofi,
apoi vinete si iar carne. Peste carne punem sosul bechamel .6. Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute, pana se rumeneste deasupra. Lasam sa se racoreasca si apoi putem taia felii. Se serveste cu un pahar de vin rosu sec, fiind o mancare foarte grea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu