duminică, 13 ianuarie 2013

Alimente permise in regimul indicat convalescentilor dupa hepatita epidemica



Lactate: Lapte de vaca, iaurt, brinza de vaci 200-300 g pe zi, telemea desarata de vaca sau de oaie 50-100 g pe zi, urda dulce, smintina nu prea grasa 2-3 linguri pe zi.
      
Fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, biscuiti, piine, mamaliguta.
      
Legume: salata verde, untisor, papadie, rosii, spanac, loboda, mazare verde, fasole verde, ardei gras, sfecla, varza cruda, zarzavaturi, cartofi - crude, fierte sau sub forma de soteuri, dupa caz.
      
Oua: moi sau ochiuri rominesti (1 pe zi), albus de oua in omlete, budinci, spuma de fructe.
      
Grasimi: 40-50 g de unt proaspat sau ulei (neprajit) pe zi.
      
Carne: carne slaba de gaina, de pui, de vaca sau vitel (chiar de porc, dar foarte slaba) fiarta, rasol sau friptura la gratar. Carnea poate fi tocata, dar fara condimente. Este recomandat si pestele slab (salau, cod, pastrav, stiuca) fiert sau la gratar. Din sunca presata se va alege numia partea slaba.
      
Condimente: sare in cantitatti moderate, verdeturi tocate (frunze de patrunjel, marar, leustean, tarhon), telina, chimen, suc de rodii, otet si bors in cantitati mici, vanilie, scortisoara, zeama si coaja de lamiie sau portocala.
      
Supe: supe de zarzavat si fainoase, borsuri de zarzavat, de carne de vaca fara os sau de pasare, supe a la grec, ciorbe de perisoare fara condimente, ciorba de peste alb.
      
Dulciuri: gemuri, marmelada, dulceata, peltea, fainoase cu lapte, creme, gelatine, piureuri de fructe cu albus, papanasi cu brinza de vaci, tarte, bezele, prajituri din albus.
      
Fructe: proaspete, bine coapte (mere, pere, struguri, visine, cirese, caise, piersici, pepeni, portocale, lamii, banane), compoturi din fructe proaspete.
      
Bauturi: lapte dulce, lapte cu ceai sau cu cafea de orz, lapte batut, lapte cu suc de fructe, ceaiuride macese, flori de tei, sunatoare, siropuri din sucuri de fructe, sucuri de zarzavat, chisel de lapte si de fructe.

Niciun comentariu: