Ingrediente
Aluatul:350 g faina, 150 g
zahar, 100 ml lapte, un ou, 20 g drojdie, un virf de lingurita sare,
coaja de lmiie Fructe: 1 kg prune, visine, caise, mere sau piersici, 50 g
gris sau pesmet, 1/2 lingurita scortisoara macinata sau un plic cu
zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-un
lighenas, se freaca drojdia cu zaharul pina cind se lichefiaza, apoi se
adauga untul moale, oul intreg, laptele caldut, sarea, coaja de lamiie
si, la urma, faina.Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framinta cu
mina 5-6 minute si se lasa sa creasca pina cind isi dubleaza volumul;
dupa aceea , se intinde in foaie, potrivita pentru o tava mare de cca
26/44 cm.Ca sa se ridice mai usor de pe masa, aluatul se intinde in
foaie de cca 1 cm grosime, se presara cu putina grasime si i se aduc
laturile mai inguste una peste alta , ca si cum s-ar impaturi in
trei.Apoi, se introduc palmele, de o parte si de alta, sub aluat care,
astfel, se ridica si se asaza exact la mijlocul tavii, pe latime; se
indreapta laturile care au fost indoite si foaia se itinde cu mina, ca
sa acopere toata tava.Foaia se presara cu o lingura cu virf de gris si
apoi se asaza fructele curatate si amestecate cu grisul sau
pesmetul.Crema cu smintina se desarta peste fructe, in mai multe
gramezi, care, apoi, se niveleaza cu lopatica din plastic.Tava se
introduce in cuptorul dinainte incalzit la foc mijlociu, unde se lasa
30-40 minute.Nu se deschide cuptorul 20 minute; dupa aceea, focul , se
reduce, ca sa nu se rumeneasca crema prea mult.Dupa ce s-a racit in
tava, placinta se pudreaza cu zahar cu vanilie si se taie in bucati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu