Ingrediente
1kg faina, 1 l lapte,
1/4 ulei, 1/4 smintina, 100 ml otet, o lingurita cu bicarbonat, 30 g
sare.
Mod de preparare
Intr-un
castron de 3 l, se pune uleiul si laptele, apoi se adauga faina,
amestecata neaparat cu bicarbonatul si se freaca, cu dosul lingurii, pe
marginea castronului, pina cind compozitia nu mai are cocoloase, turnind
treptat restul de lapte. Dupa aceea, se pun smintina, otetul si
sarea.Compozitia trebuie sa aiba aspectul unei smintini groase, ca sa
se poata lua lingurita cu virf. Forma speciala in care se coc saleurile
este formata din 2 discuri, fiecare prevazut cu o coada lunga de cca 50
cm si un miner de lemn. Discurile sint prinse cu o balama care le
permite sa se deschida. Pe partea interioara se imprima un model in
relief. Forma se incinge bine pe soba de gatit apoi se deschide si se
pune pe mijlocul discului care este dedesupt, o lingurita cu virf din
compozitie se inchide repede forma, ca sa se preseze compozitia intre
discuri.Forma se aseaza in coptorul bine incins si se lasa cite un minut
pe fiecare parte. Dupa aceea discurile se deschid si se scoate saleul
copt, putin rumenit. Saleurile se pot pastra mult timp in cutie de
carton sau in punga de naylon.Se servesc ca atare sau la tuica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu