Ingrediente
1/2 carne de berbec sau
de oaie fara grasime, morcov, patrunjel, o ceapa de marime mijlocie , 2
ardei grasi, 250 g rosii, 2 cartofi de marime mijlocie , o felie de
varza dulce, bors, zeama de varza, zeama sau sare de
lamiie,marar,cimbru,tarhon,piper,sare.
Mod de preparare
Carnea
taiata in bucatele se pune in 3 l apa rece cu o lingurita rasa de sare,
lasindu-se sa fiarba, circa o ora, la foc mijlociu. Zarzavatul si
ceapa, rase prin razatoarea cu gauri, mari, se calesc separat, 2 minute,
cu 2 linguri de untdelemn, apoi se adauga in supa, impreuna cu varza
taiata ca fideaua, lasindu-se sa fiarba impreuna pina cind se moaie bine
carnea (trebuie sa fiarba cca 2-3 ore; daca este mai batrina, chiar mai
mult).In oala sub presiune, fierbe in jumatate de timp impreuna cu
zarzavatul care se caleste inainte direct in oala; apoi, se adauga apa
rece cca 2 l si carnea, o lingurita rasa de sare, se asaza capacul si se
lasa sa fiarba cca 1 1/2 ora, calculind timpul, de cind au inceput sa
iasa primii vapori prin ventil; atunci, se reduce focul la minim si se
fierbe in continuare.Cind s-a scurs timpul afectat fierberii, se raceste
oala, si se desarta continutul in oala obisnuita.In oricare varianta se
pregateste ciorba, cind carnea este bine fiarta , se pun cartofii
taiati in cuburi mici, ardeii si rosiile taiate felii, sau numai suc de
rosii (iarna), cimbru si marar.Cind toate sint fierte , se sareaza, se
acreste, completind lichidul dupa gust, si, pentru aroma, se adauga
frunze de tarhon sau leustean si un virf de cutit cu piper
(facultativ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu