Ingrediente
1 kg coji de pepene, cintarite dupa ce au fost fierte in otet,1 kg zahar, /2 l
apa, zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 g glucoza, vanilie.
Mod de preparare
De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de lacoaja (care poate sa
fie oricit de groasa) impreuna cu o portiune foarte subtire din miezul rosu,
numai de 2-3 mm (care sa coloreze putin);coaja verde se indeparteaza.Partea alba
se taie in felii lungi cu latimea de 3-4 cm si grosimea cit grosimea cojii albe,
apoi feliile se taie, pe grosime (transversal), in felioare de 1 cm latime.Este
preferabilsa se taie cu cutitul riglat, ca sa fie mai aspestuoase; in acest caz,
felioarele vor fi mai late, de cca 2 cm.Pentru 1 1/2 kg coji fasonate, se pun sa
fiarba 2 l apa cu 300 ml otet de 9 grade.Cind apa clocoteste, se adauga cojile
si se lasa sa fiarba in clocot, cca o ora sau mai mult, pina cind acestea capata
un aspect sticlos, transparent.Otetul le intareste imediat; de aceea, fierb
greu.Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa se mentina forma.Daca se
fierb direct in sirop, fara sa fie fierte, in prealabil, in apa cu otet, se vor
muia prea mult si se vor deforma.Dupa aceea, se pun in strecuratoare, se
limpezesc bine la un jet de apa, se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in
strecuratoare, se vor muia prea mult si se vor deforma.Dupa aceea , se pun in
strecuratoare, apoi se cintaresc.Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea
zaharului adaugat.Zaharul (1 kg) se dizolva in 1/2 lapasi cind siropul da in
clocot, se pun cojile de pepene, zeama de lamiie sau glucoza si vanilia.Se
fierb, pina cind se leaga siropul.Nu trebuie sa se lege prea mult, caci se va
ingalbeni si va capata gust de caramel.Se finiseaza cum s-a aratat la inceputul
capitolului.Dulceata de pepene galben se prepara numai din pepeni turchestan sau
cantalul care nu sint fainosi.Se foloseste toata pulpa tare dinspre coaja,
curatata de miezul moale.Pulpa ramasa se taie in felioare de 2 cm latime, exact
ca si cojile de pepene verde si se fierb in apa cu otet, procedindu-se in
continuare, la fel, pina cind se termina dulceata.Pentru aroma, se pune
vanilie.Aceste coji din dulceata se intrebuinteaza si la creme, in loc de fructe
zaharisite (confiate).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu