Ingrediente
1 l lapte, 150 g gris, 50 g faina, 4 oua si un albus sau 5 oua, 250 g brinza de
vaci, 100 g unt, o lingurita cu virf de gem din coji de portocale sau gem de
caise, 150 g zahar tos, 15 ml rom, 30 g stafide, 1/2 lingurita de sare, vanilie,
coaja de lamiie.
Mod de preparare
Intr-o cratita , laptele se pune la fiert cu sarea si, la primul clocot, se
adauga grisul presarat in forma de ploaie, amestecind mereu ca sa nu se formeze
cocoloase, pina cind fierbe 10 minute; apoi se lasa sa se raceasca.Cind grisul
este aproape rece, se pune untul moale, se amesteca, se adauga apoi brinza de
vaci, maruntita bine cu furculita, gemul de caise sau portocale, putina coaja de
lamiie, stafidele, faina, galbenusurile, vanilia si se amesteca bine
toate.Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si romul, apoi spuma se
bate in continuare, pina cind se intareste din nou.Se rastoarna peste compozitia
cu gris, se amesteca usor cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, apoi se
desarta intr-o forma de 2 1/2 l, unsa bine cu margarina si tapetata cu faina.Se
coace la foc mijlociu, cca 30-40 minute, in cuptorul dinainte infierbintat.Nu se
deschide cuptorul 20 minute.Dupa ce s-a copt budinca, se trece cutitul pe
marginea ei, se pune platoul deasupra si se rastoarna.Se serveste
fierbinte(fiind cu brinza), pudrata cu zahar, sau cu sosuri dulci (in
sosiera).Este buna si rece sau reincalzita pe aburi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu