Ingrediente
Crema:4 oua mari, 12 foi sau 35 g granule de gelatina, 200 ml esenta de cafea ,
250g zahar tos, o lingura rom , zahar vanilat.Pentru ornat:250 g frisca, 2 foi
sau 6 granule de gelatina, 50 g zahar tos,40 ml apa, 15 ml rom, un plic zahar
vanilat.
Mod de preparare
Esenta de cafea se prepara din: o lingura cu virf de cafea naturala si o
lingura cu virf de cicoare, sau numai 2 linguri cu virf de cicoare.Cafeaua sau
cicoarea se fierb in 300 ml apa, cca 10 minute, lasind-o 30 minute sa se aseze,
apoi se filtreaza prin tifon dubluasezat peste strecuratoare, cu un strat
subtire de vata deasupra.In 200 ml esenta de cafea rece, se inmoaie gelatina cca
o ora.Gelatina se poate inmuia in 200 ml apa rece si pentru aroma se va adauga
50 g nescafe, numai dupa ce s-a topit gelatina, imediat dupa ce s-a luat
lighenasul de pe aburi.Gelatina se inmoaie cu esenta de cafea cca o ora intr-un
lighenas de 2-3 , adaugind apoi, galbenusurile si 50 g zahar.Lighenasul se asaza
pe un vas cu apa clocotita si se bate compozitia cu telul in forma de para, pina
cind se topeste gelatina si se leaga sodoul cu galbenusurile (5-6 minute),
insistind mereu pe fundul lighenasului .Dupa aceea se ia de pe aburi, se adauga
zaharul vanilat si se trece pe un vas cu apa rece, amestecindu-se incontinuu ,
pina cind se raceste la temperatura degetului.Albusul se bate inca putin ca
sa-si revina, daca s-a lasat, apoi se ia o lingura cu virf din el si se pune in
gelatina, amestecind usor cu lingura, numai prin rasturnare (nu circular), de
6-7 ori, adaugind, apoi tot restulde albus si amestecind tot prin rasturnare
(dar nu prea mult) pina cind se omogenizeaza.Albusul cu gelatina se toarna peste
frisca curatindu-se bine cu lopatica din plastic si, numai pe urma se amesteca
cu telul pina la fundul vasului ca sa nu ramina frisca sau albus neamestecate
.Pe masura ce albusul se amesteca cu frisca rece, se intareste si crema ramine
umflata.Se aranjeaza apoi, imediat in forma (dupa varianta ce s-a pregatit
inainte), lasindu-se in frigider 3-4 ore, ca sa se inchege.In acest timp se
pregateste frisca cu gelatina pentru ornat.Dupa ce crema s-a inchegat, forma se
scoate din frigider,.Daca a fost aranjata in cerc de hirtie, acesta se desprinde
usor; daca a fost aranjata in cratita, se trece cu cutitul pe marginea cremei,
ca sa se desprinda, apoi se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna impreuna.
Cratita se va acoperi cu un servet mai gros, udat in apa fierbinte si bine
stors, lasidu-l 1-2 minute ca sa se incalzeasca putin untul cu care a fost unsa;
crema se va dezlipi imediat (operatiunea se mai repeta la nevoie).Preparatul
pentru ornat trebuie mai inainte sa stea in frigider 2-3 ore, altfel se va muia
frisca cu gelatina.Crema se orneaza cu frisca, pusa intr-un cornet cu sprit
crestat la virf.Se modeleaza dire ondulate, pornind din centrul cremei pina jos,
la baza ei si rozete intre ele.Se poate executa si alt ornament.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu