Ingrediente
Crema: 3 oua,150 ml lapte, 150-200 g zahar tos, 500 g frisca, 6-7 foi de gelatina
sau 18-20 g granule de gelatina, 15 ml rom, un plic cu zahar vanilat.Frisca:250
g frisca, un albus mare, 50 g zahar, 2 foi sau 6 g granule gelatina, 40 ml
apa,30 g cacao.
Mod de preparare
In loc de cacao se pot pune 60-100 g ciocolata rasa prin razatoarea cu gauri
mici.Cacaua sau ciocolata se amesteca cu crema fierbinte imediat, dupa ce
aceasta s-a luat de pe apa clocotita si se bate cu telul in continuare, pe un
vas cu apa rece, pina cind ajunge la temperatura degetului.Frisca se tine in
congelator, pina cind se formeaza cristale de gheata in ea, apoi se bate cu
spuma cu mixerul sau cu telul;in toate variantele se pastreaza in frigider, pina
cind va fi nevoie de ea.In cazanelul cu gelatina se pun galbenusurile si
albusurile batute spuma.Cazanelul se asaza pe un vas cu apa clocotita si
compozitia se bate repede cu telul pina cind se infierbinta si capata
consistenta unei smintini groase si spumoase (6-7 minute).Se ia apoi de pe aburi
si se adauga zaharul vanilat, apoi se raceste pe un vas cu apa rece, pina cind
ajunge la temperatura degetului, batind mereu cu telul ca sa nu se inchege
compozitia; daca nu se bate, gelatina se incheaga prin racire.Se pune atunci o
lingura cu virf din frisca batuta si se amesteca prin rasturnare, cu telul, de
6-7 ori, pina la fundul vasului, ca sa se omogenizeze; apoi se adauga si restul
de frisca adunata bine de pe vas cu lopatica de plastic si, numai pe urma, se
amesteca usor cu telul, prin rasturnare, pina la fundul cazanelului.Pe masura ce
se amesteca cu frisca mai rece, compozitia se va intari si va ramine spumoasa;
va fi putin mai densa decit crema de vanilie cu gelatina I, dar foarte
fina.Crema simpla se pune intr-o forma (cratita) de 1 1/2 l.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu