Ingrediente
400 g unt, 200-250 g zahar, 50 g zeamil, amidon sau faina, 2 oua, 300 ml lapte,
un pachetel cu zahar vanilat, culori vegetale: rosu, verde, oranj sau cacao.
Mod de preparare
Intr-un lighenas smaltuit de 3 l, se freaca, cu telul (ca sa nu ramina
cocoloase), ouale intregi, zaharul si amidonul (zeamilul si faina), se dilueaza
apoi cu laptele rece, adaugat cite putin la inceput si se bat in continuare, cca
10 minute, pe un vas cu apa clocotita , pina cind compozitia se ingroasa, se
desfac toate cocoloasele care se formeaza si devine complet omogena.Lighenasul
se ia de pe aburi, se pune zaharul vanilat si se amesteca in continuare, pe un
vas cu apa rece, pina cind compozitia ajunge la temperatura degetului.Dupa
aceea, se pune jumatate din cantitatea de unt (tinut 2-3 ore in bucatarie, mai
aproape de sursa de caldura, ca sa fie moale), se bate cu telul, pina cind se
amesteca bine, se adauga si restul de unt si se bate bine, pina cind crema va fi
neteda si pufoasa.Pentru aroma se poate pune un paharel (50 ml) cu lichior
triplusec.Crema se imparte in 3 castronele, fiecare parte colorindu-se: 1/3 din
crema cu 30-50 g cacao cernuta, 1/3 crema cu 3-4 picaturi de culoare
verde-fistic, diluata cu o lingurita de apa calda si 1/3 cu citeva picaturi de
colorant oranj. Crema este foarte spornica si, avind mult unt, nu se simte
prezenta amidonului.Se intrebuinteaza pentru "Tort-tunel" sau alte torturi, sau
pentru foi coapte separat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu