Ingrediente
30-40 ml zeama de lamiie sau 50-100 g glucoza, 1/2 kg zahar, 1 kg portocale mici
sau cu coaja mai subtire.
Mod de preparare
Se aleg portocale mai mici cu coaja subtire.Coaja se desface cu cutitul in
7-8 felii care se vor pune in apa rece (cit sa treaca peste nivelul lor).Se tin
48 ore, schimbind apa in fiecare zi ca sa iasa amareala.A treia zi, trebuie sa
se prepare dulceata;daca stau mai mult in apa, se moaie prea mult si se
rup.Partea alba se indeperteaza cu cutitul, ca sa ramina coaja de 1/2 cm
grosime; apoi, feliile se taie in fisii de 1 cm latime, lungimea lasindu-se
intreaga .De la 1 kg portocale vor rezulta cca 200-250 g coji curatate si
fasonate.Fiecare fisie se rasuceste de la un capat la celalalt, ca un melc,
si,prin el, se trece cu acul cu un fir de ata alba, prinzind si capatul
exterior; astfel, melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea
lungi.Capetele firului se innoada, ca melcisorii sa fie bine strinsi si sa-si
pastreze forma.Intr-o cratita de 1 1/2 l se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa.Se
amesteca , pina cind se topeste zaharul, apoi se adauga 30-40 ml zeama de lamiie
sau 50 - 100 g glucoza si, imediat, siragurile de melcisori.Cojile, fiind tari,
trebuie trebuie sa fiarba mai mult in siropul nelegat.Cind cojile plutesc pina
la fundul cratitei si, daca ridicindu-se lingura pe latul ei,cad deodata 3
picaturi de sirop legat, una linga alta, cratita se ia de pe foc, se aduna spuma
(va fi putina), si,apoi, cratita se acopera.Dupa ce dulceata s-aracit, se scot
atele de la melcisori cu un cutit si o furculita si, apoi, acestia se pun in
borcane.Melcisorii isi pastraza forma,nu se mai desfac.Siropul nu trebuie legat
prea mult, caci se caramelizeaza si, pe parcurs, se mai ingroasa.Se
intrebuinteaza pentru ornat torturi sau creme, sau in creme cu gelatina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu