Ingrediente
1 1/2 kg nuci verzi (250-300 buc) cu simburii neformati, 1 kg zahar,1/2 lapa, o
lingura miere de albine (100 g), zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100g
glucoza, 2 cuisoare, 1-2 bucati scortisoara nemacinate, vanilie.
Mod de preparare
Nucile se culeg cu simburii neformati (cu aspect gelatinos) si se curata de
coaja verde, pina unde incepe sa se formeze coaja nucii propriu-zise, care este
inca alba si moale. Din cantitatea initiala va ramine 1 kg nuci curatate. Pe
masura ce se curata, nucile se pun in apa rece, ca sa iasa amarela din ele si sa
nu se inegreasca.Se lasa astfel 24 ore, acoperite cu o farfurioara intoarsa (ca
sa le mentina scufundate in apa) schimbind apa de 2-3 ori in acest rastimp.
Cojile verzi se pun intr-o sticla cu gitullarg, se acopera cu spirt indoit cu
apa sau numai cu rachiu alb si se tin 20 zile sa se macereze. Din aceasta esenta
se va prepara lichiorul. Nucile curatate se scurg de apa a doua zi si se
limpezesc bine. Intr-o cratita, zaharul, mierea si zeama de lamiie sau glucoza
se amesteca pe foc, cu apa, pina cind se dizolva zaharul. Cind siropul da in
clocot, se pun nucile si condimentele. Se fierb pina cind se leaga siropul, dar
nu prea mult ca sa nu se caramelizeze zaharul. Cratita se ia de pe foc si, daca
ridicindu-se lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi, una
linga alta, inseamna ca dulceata este gata.Se continua, cum s-aratat la inceput.
Dupa ce s-a racit, se pune in borcane. Este o dulceata cu aroma foarte
placuta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu