sâmbătă, 23 iunie 2012

CREMA DE LAMIIE



Ingrediente

4 oua mari, 500 ml lapte, 100-150 g zahar, coaja de lamiie, vanilie.

Mod de preparare

Ouale intregi se freaca 2 minute cu zaharul, coaja rasa fin de la o lamiie de marime mijlocie, 2 cm baton de vanilie sau un oachetel cu zahar vanilat, pina cind se lichefiaza bine albusul si formeaza putina spuma deasupra; dupa aceea, se adauga treptat laptele rece, batind mereu cu lingura sau cu telul, pina cind se omogenizeaza compozitia.O cratita de 1 l se unge bine cu unt solid pe margini, apoi in ea se toarna compozitia.Cratita, asezata intr-o tava cu apa rece, se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu;crema se va inchega in cca 40-50 minute.Focul se reduce la submijlociu; apa din tava nu trebuie sa clocoteasca, caci atunci va clocoti si crema din cratita si se va brinzi, devenind poroasa si cu gust neplacut.Crema trebuie sa fie omogena.In tava cu apa se adauga din 15 in 15 minute, cite 1/2 pahar cu apa rece, ca sa nu fiarba in clocote; daca este nevoie, se mai reduce si focul.Cind crema s-a inchegat, cratita se trage in usa cuptorului, se inclina putin si, daca crema se desprinde de marginea cratitei pina la baza si nu iese lichid, cratita se scoate din cuptor.Este bine sa se faca cu o zi inainte.Dupa ce s-a racit,se introduce in frigider, unde se lasa pina a doua zi, ca sa fie mai consistenta.Platoul de servit se pune deasupra cratitei si, printr-o miscare rapida, se rastoarna.Crema se poate servi ornata cu citeva boabe din dulceata sau cu ciocolata rasa, sau cu frisca, cu sau fara gelatina.

Niciun comentariu: