Ingrediente
4 oua mari, 500 ml lapte, 100-150 g zahar, coaja de lamiie, vanilie.
Mod de preparare
Ouale intregi se freaca 2 minute cu zaharul, coaja rasa fin de la o lamiie de
marime mijlocie, 2 cm baton de vanilie sau un oachetel cu zahar vanilat, pina
cind se lichefiaza bine albusul si formeaza putina spuma deasupra; dupa aceea,
se adauga treptat laptele rece, batind mereu cu lingura sau cu telul, pina cind
se omogenizeaza compozitia.O cratita de 1 l se unge bine cu unt solid pe
margini, apoi in ea se toarna compozitia.Cratita, asezata intr-o tava cu apa
rece, se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu;crema se va
inchega in cca 40-50 minute.Focul se reduce la submijlociu; apa din tava nu
trebuie sa clocoteasca, caci atunci va clocoti si crema din cratita si se va
brinzi, devenind poroasa si cu gust neplacut.Crema trebuie sa fie omogena.In
tava cu apa se adauga din 15 in 15 minute, cite 1/2 pahar cu apa rece, ca sa nu
fiarba in clocote; daca este nevoie, se mai reduce si focul.Cind crema s-a
inchegat, cratita se trage in usa cuptorului, se inclina putin si, daca crema se
desprinde de marginea cratitei pina la baza si nu iese lichid, cratita se scoate
din cuptor.Este bine sa se faca cu o zi inainte.Dupa ce s-a racit,se introduce
in frigider, unde se lasa pina a doua zi, ca sa fie mai consistenta.Platoul de
servit se pune deasupra cratitei si, printr-o miscare rapida, se rastoarna.Crema
se poate servi ornata cu citeva boabe din dulceata sau cu ciocolata rasa, sau cu
frisca, cu sau fara gelatina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu