Ingrediente
200 g iaurt sau lapte
batut (cintarit exact), 150 g faina, un ou, un virf de lingurita sare,
coaja rasa de la 1/2 lamiie, o lingurita rasa de praf de copt sau
bicarbonat.
Mod de preparare
Iaurtul
sau laptele batut se amesteca bine cu oul intreg, sarea si coaja de
lamiie, apoi se adauga faina amestecata neaparat cu prafiul de crescut;
se bat cu lingurita numai pina se incorporeaza toate.In timp ce se
prepara aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacara) o tigaie de
ochiuri sau o cratita de 1 l cu 1/2 l untdelemn, sa se
infierbinte.Gogosile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea
prafului de crescut din faina cu iaurtul se degaja bioxid de carbon care
va face sa creasca aluatul; daca se asteapta prea mult, compozitia
fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se
pierde si gogosile nu vor mai creste.Se pune o bucatica de aluat, cit un
bob de porumb, in untdelemn si daca aceasta iese la suprafata si se
rumeneste imediat, se pun gogosile.Se ia cite o lingurita cu virf, numai
din marginea aluatului (fara sa se mai amestece in compozitie) si se
lasa sa cada in fiecare ochi al tigaii sau in cratita.Daca se coc in
cratita, se pun atitea cite incap, neinghesuite.Se coc cite 2-3 minute
pe fiecare parte pina cind se rumenesc.Gogosile nu vor fi rotunde, ci
colturoase, de marimea unei piersici mijlocii.Din aceasta compozitie
rezulta cca 24 gogosi.Se pudreaza cu zahar cu vanilie si se servesc
calde; au acelasi gust ca si gogosile din aluat dospit.Ca si gogosile sa
se puna mai usor in tigaie (sa nu curga din lingurita, compozitia fiind
moale), compozitia se ia cu o lingura de masa (numai pina la jumatatea
ei).Lingura nu se umple, deoarece daca sint mai mari, gogosile vor
ramine necoapte la mijloc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu