O boala cauzata de... alimentatia sanatoasa, si anume ortorexia, poate deveni boala secolului. Pentru cel care sufera de aceasta afectiune, intreaga viata se rezuma la lupta continua dintre alimentele bune si rele. Aceasta obsesie il obliga pe ortorexic sa-si planifice mesele cu mai multe zile inainte, iar formula A minca sanatos ii procura un sentiment de mindrie, chiar de superioritate. Se pare ca aceasta afectiune tinde sa devina o boala la moda, mai ales in tarile dezvoltate. Deocamdata, nu exista leac, deoarece totul tine de autocontrol.
Obsesia hranei corecte
Dorind sa se hraneasca intr-o maniera prea sanatoasa, unele persoane devin obsedate de clasificarea alimentelor in bune si rele (benefice si, respectiv, nocive in planul sanatatii). Aceasta anomalie, numita ortorexie – din punct de vedere etimologic, termenul inseamna alimentatia corecta, ia o amploare ingrijoratoare. Nicicind nu a fost specia umana atit de preocupata de calitatea alimentatiei sale. Abundenta in care se lafaie tarile dezvoltate a dat nastere unei noi angoase, si anume aceea de a se hrani in mod sanatos. Temerea aceasta ia asemenea proportii, incit la unii indivizi se transforma intr-o adevarata boala. Pentru ortorexic (cel care sufera de ortorexie), intreaga viata se rezuma la a sorta alimentele bune si cele rele. Obsesia sa il obliga sa-si planifice mesele cu mai multe zile inainte. La nevoie, el poarta cu el o trusa de supravietuire – de exemplu, lapte de soia pentru cafeaua pe care o va bea. Hrana sanatoasa ii procura un sentiment de mindrie, crezindu-se chiar superior celor care nu procedeaza ca el.
Altfel de drogati
Cei care sint preocupati numai de sucul din germeni de griu, brinza de soia sau sucul dietetic se pot confrunta cu tulburari psihice, respectiv, pot ajunge sa se simta ca si cum si-ar fi dedicat viata persoanelor lipsite de adapost. Astfel, ortorexicii mai sint numiti si drogatii alimentatiei sanatoase. Numarul persoanelor care prezinta simptomele ortorexiei a crescut in mod vizibil de 5-6 ani incoace, ajungind sa reprezinte in prezent un motiv frecvent de consult medical. In Statele Unite, boala este mai raspindita decit anorexia si bulimia, valul de extremism nutritional atingind proportii ingrijoratoare. Numerosi ortorexici nici macar nu sint diagnosticati. Unii autori nu ezita sa vorbeasca de o tulburare alimentara colectiva. In mod unanim, specialistii denunta raportarea nevrotica a societatii noastre fata de hrana.
Medicamentele: bere si pizza
Valul mincatului sanatos a lovit intii America, apoi Europa Occidentala, ajungind rapid sa puna stapinire pe toata lumea civilizata. Doctorul american Steven Bratman – practicant de mai multi ani al medicinei alternative, el insusi un pasionat avocat al alimentatiei organice si al regimurilor lacto-vegetariene – este cel care a recunoscut pentru prima data noua problema alimentara: Ortorexia se instaleaza pe nesimtite, in modul cel mai inocent. Spre deosebire de alte obisnuinte proaste, aceasta este foarte bine deghizata in... virtute. Ortorexicii sint convinti ca au grija de ei in modul cel mai potrivit cu putinta. Totusi, in timp, preocuparea alimentara ii acapareaza progresiv, pina cind ajung sa-si dedice cea mai mare parte din viata ingerarii alimentelor. Moda alimentatiei ecologice – produse agricole obtinute fara ingrasaminte chimice si pesticide – contribuie si ea la acest fenomen, prin introducerea notiunii de grasimi bune si rele pentru sanatate. In mod paradoxal, oamenii continua sa se hraneasca in mod inadecvat. Unii medici elvetieni sustin ca au reusit sa obtina o vindecare spontana de ortorexie cu mai multe portii de bere si pizza sau chiar cu un tratament drastic pe baza de inghetata si alimente gata preparate!
Test pentru depistarea bolii
Special pentru depistarea eventualilor suferinzi de afectiunea ce tinde sa devina extrem de populara, specialistii din Occident au propus testul Sinteti ortorexic?. Acestia avertizeaza ca este cazul sa va ingrijorati de la cinci raspunsuri afirmative in sus, care pot dezvalui predispozitia la ortorexie:
Va petreceti mai multe ore din zi gindindu-va la alimentatia dvs.?
Va planificati mesele cu mai multe zile inainte?
Valoarea nutritiva a alimentelor pe care le consumati trece inaintea placerii de a le savura?
Calitatea vietii dvs. scade atunci cind incercati sa va hraniti sanatos?
In ultima vreme, ati devenit mai sever cu alimentatia dvs.?
Ati renuntat la anumite mincaruri care va placeau pentru ca nu erau suficient de benefice sanatatii?
Aveti sentimentul ca sinteti superior cind mincati alimente bune pentru sanatate?
Aveti un sentiment de vinovatie cind va indepartati de la principiile dvs. alimentare?
Regimul dvs. va izoleaza din punct de vedere social?
Aveti o senzatie de liniste sufleteasca si de autocontrol atunci cind mincati sanatos?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu