vineri, 13 noiembrie 2009

Ardeiul iute combate alcoolismul

Alcoolul ne poate fi un bun prieten ori un redutabil dusman. Totul depinde de doza...
In doze mici, alcoolul are efecte favorabile: induce relaxarea, inlatura tristetea, melancolia ori depresia, da curaj fricosilor, creste apetitul sexual si veselia. Recunoasteti, desigur, prima faza, cea "simpatica", a betiei. Din pacate, cei care trec la doze medii (imbiati de barmani, ospatari ori "prieteni" binevoitori) incep sa-si piarda controlul gandirii (devenind prada usoara celor care vor, constient sau nu, sa-i distruga), muschii nu-i mai asculta, reflexele scad periculos. Consumat in doze mari, alcoolul este deja un toxic care distruge lent dar sigur ficatul, creierul, stomacul, organele genitale si sistemul endocrin, induce dependenta mai greu de inlaturat decat dependenta de droguri! Alcoolicul, o adevarata epava umana, nu este, din pacate, inofensiv. In dorinta apriga de a-si procura drogul, cheltuie toti banii ori averea agonisita de el sau de cei din familie, fura, se umileste ori devine agresiv, participa la violuri ori, ca sofer, raneste sau chiar omoara oameni nevinovatiÉ La acest cosmar al realitatii, intalnit frecvent in societatile postcomuniste, asistam cu indignare, indiferenta ori cuÉ amuzament. Mai rar ne gandim ca, de fapt, suntem cu totii implicati direct sau indirect in aceasta tragedie umana. Exista oare solutii?
Desigur! In primul rand, trebuie facuta o intensa educatie a maselor, in special a tinerilor adolescenti ori adulti. La nivel familial, trebuie luptat pentru a inlatura orice motiv care poate duce la tristete, depresie ori melancolie. Cereti, in acest sens, ajutorul unui psiholog! Dezintoxicarea se face individualizat, de la caz la caz.
Medicina naturii ofera numeroase remedii, care pot face adevarate miracole. E nevoie de perseverenta insaÉ Unul dintre cele mai eficiente remedii este tinctura de ardei iute: 20 g ardei iute (pisat marunt, inclusiv semintele) se pune in 100 g alcool de 80¡-96¡ si se lasa la macerat doua saptamani (se agita zilnic de 2-3 ori). Se filtreaza prin tifon dublu si se depoziteaza la intuneric si racoare intr-o sticla inchisa la culoare.
Se administreaza cate 10-40 picaturi, gradat, in fiecare pahar ori cana de bautura (daca este cu putinta). Nu produce reactii adverse. Se mai recomanda: miere de albine, polen, tinctura de propolis, usturoi, ceapa, mustar, aloe, catina, arpagic, ginseng, patrunjel, pedicuta, praz, stejar, ulei vegetal, varza, fructe zemoase, din abundenta.
Un vechi proverb medical spune ca "Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi o boala". Iata de ce, o data ce ati reusit sa scoateti din ghearele alcoolismului pe cineva drag voua, este foarte important sa eliminati toate cauzele (ispitele) posibile. Deci, incercati sa-i insuflati o reala bucurie de a trai, faceti haz de necaz, mergeti in cat mai multe excursii ori deplasari la distanta de oamenii ori locurile care au indus, initial, depresia, tristetea, melancolia...



Niciun comentariu: