Ingrediente
150 g ciocolata de menaj, 150 g zahar, 75 ml apa, 30-50 g unt.
Mod de preparare
Ciocolata se rade prin razatoarea cu gauri mari intr-un castronel.Intr-un
ibric, asezat pe foc, zaharul si apa se amesteca cu o lingura de metal, pina
cind zaharul se dizolva complet;siropul se lasa sa fiarba acoperit cu o
farfurioara de portelan pina cind se leaga (cad 3 picaturi de sirop una linga
alta, atunci cind se ridica lingura din sirop pe latimea ei; lingura se va
pastra tot timpul pe farfuria de portelan).Castronelul cu ciocolata se pune pe
un vas cu apa calda (nu fierbinte).Cind este suficient legat, siropul se adauga
in suvoi subtire in ciocolata care se amesteca incontinuu cu lingura.Glazura
trebuie sa aiba consistenta unei smintini subtiri, care curge (cind se ridica
lingura, dosul acesteia va ramine glasat).Daca este destul de subtire, nu mai
este nevoie sa se adauge unt.In cazul in care este nevoie sa se mai subtieze, se
adauga 30 g unt, amestecindu-se in continuare tot pe apa calda pina cind se
omogenizeaza perfect; daca nu se amesteca bine untul in glazura, aceasta va fi
patata (cu dire de grasime), dupa ce se usuca.Daca glazura este prea subtire, se
ia de pe apa calda si se vintura putin cu lingura ca sa se raceasca si astfel se
va mai ingrosa.Daca esteprea groasa, se adauga 1-2 lingurite cu apa calda sau
20-30 g unt, cu care se amesteca bine.Nu este necesar sa se puna unt in glazura,
daca aceasta a fost subtiata suficient cu sirop bine legat.Cu unt glazura se
intareste mai repede, dar stralucirea este numai momentana;dupa ce se raceste
devine mata.Cu apa simpla glazura se subtiaza, numai cind este nevoie, cu 1-2
lingurite, altfel se va folosi numai sirop bine legat; sau se dilueaza cu putin
unt, amestecind apa calduta si imediat se glaseaza cu ea asa calduta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu