luni, 30 noiembrie 2009

Aluatul pentru placinta


Ingrediente:

  • 140 g faina se amesteca cu 140 g unt si se lasa mai la cald
  • trei galbenusuri
  • 140 g faina
  • 50 g zahar pudra
  • 20 g drojdie
  • un varf de lingurita sare fina
  • putina coaja de lamaie rasa
  • putin lapte sau smantana

Modul de preparare:

Drojdia se freaca cu zaharul ca sa se lichefieze, se pun galbenusurile, coaja de lamaie si trei-patru linguri de lapte sau o lingura cu smantana. Se adauga faina si se framanta un aluat nu prea vartos. Se mai pune lapte cat este necesar, depinde de uscaciunea fainii. Se framanta bine pe masa pana nu se mai lipeste de mana si nici de masa. Se lasa sa se odihneasca zece minute ca sa devina mai elastic si sa se poata intinde mai usor. Se intinde primul aluat peste al doilea intins cat mai subtire si apoi se ruleaza.

Se lasa sa stea zece minute la cald pe masa, apoi se intinde din nou si se impatureste inca de trei ori in patru ca aluatul frantuzesc, lasand sa se odihneasca foaia pe masa cate zece minute ca sa se intinda mai usor. Se intinde apoi in foaie de jumatate de cm grosime cat lungimea tavii si lata cat iese.

Se umple la fel ca precedentul, se coace si se serveste la fel. Este foarte fraged; se pot face si cornulete foarte bune din el. Se intinde foaia de jumatate de cm grosime, se taie patrate de 5/5 cm, se pune pe fiecare umpluturi de nuci sau marmenada, se ruleaza in forma de corn, se trec cu partea de deasupra prin albusul batut cu furculitta ca sa se lichefieze si apoi prin nuci macinate.

Se pun in tava cu distante de 3 cm intre ele si se coc in cuptorul bine incins circa jumatate de ora. Focul se reduce dupa un sfert de ora ca sa nu se arda prea tare nucile. Se servesc pudrate cu zahar.

Niciun comentariu: