Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
pentru clătite
- 125 grame de făină (1 pahar)
- 2 ouă
- 130 ml lapte (o jumătate de pahar)
- 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
- 30 grame unt topit (2 linguri)
- 2 linguri de cacao
- 1 plic de zahăr vanilat
- puţină sare (un sfert de linguriţă)
- câteva linguri de ulei pentru prăjit
crema de vanilie
- 500 ml lapte
- 130 gr zahăr
- 4 galbenuşuri
- 30 grame amidon
- 1 păstaie vanilie (sau 20 ml esenţă de vanilie)
- 50 grame de unt
Preparare:
- Preparaţi clătitele conform reţetei.
- Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul şi miezul batonului de vanilie sau esenţa.
Pentru a extrage miezul de vanilie, tăiaţi
batonul în două, pe lungime, şi răzuiţi seminţele din interior cu dosul unui
cuţit.
- Fierbeţi laptele şi lăsaţi-l să se răcorească.
- Amestecaţi gălbenuşurile de ou cu amidonul într-o crăticioară.
- Adăugaţi, puţin câte puţin, lapte cald peste gălbenuşurile cu amidon, şi încorporaţi-l repede cu telul.
Atenţie! Laptele fierbinte neîncorporat
corespunzător poate tăia crema.
- După ce tot laptele a fost încorporat, puneţi crema pe foc şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu, până când se leagă.
Dacă doriţi crema mai dulce sau mai vanilată,
adăugaţi corespunzător zahăr, respectiv esenţă de vanilie.
- Luaţi crema de pe foc şi încorporaţi cubuleţele de unt.
- Lăsaţi crema să se răcorească şi umpleţi cu ea clătitele.
Dacă nu serviţi clătitele şi crema imediat după
preparare, păstraţi-le corespunzător până la servire: acoperiţi clătitele şi
crema cu folie alimentară pentru a preveni uscarea, respectiv formarea de
pojghiţă la suprafaţa cremei.
Serviţi clătitele, “ninse” cu
zahăr pudră vanilat, decorate cu frişcă sau sos de ciocolată, câte 2 per
porţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu