duminică, 24 martie 2013

Obezitatea juvenila. Grasut si...frumos?





Generalitati

Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei.

Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai
diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important.

Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu
consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul articolului de pediatrie din acest numar.

Studiile medicale, dar si alte mijloace de informare confirma imperios necesitatea mentinerii unei greutati normale de la primele luni de viata. Comisarul european pentru sanatate Markos Kyprianou a amintit, intr-un comunicat de presa, ca obezitatea este tot mai prezenta in Europa, mai ales la cei mici. Anual, peste 400.000 de minori se alatura grupului de copii supraponderali.
Exemplul parental este si el deosebit de important
Astfel, copiii ai caror tati sunt permisivi, neimpunand reguli de alimentatie sanatoasa, risca sa devina obezi, arata un studiu al cercetatorilor australieni de la Royal Children’s Hospital din Melbourne, realizat pe 5.000 de copii cu varste intre patru si cinci ani. De asemenea, copiii sedentari care petrec mult timp in fata televizorului sau a calculatorului sunt mai predispusi la obezitate.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Carolina de Nord a prezentat la The American Heart Association’s Scientific Sessions din Orlando, Florida, rezultatele studiului lor, care arata ca unul din opt copii sufera de sindrom metabolic, care ii predispune la diabet si boli cardiovasculare.

Obezitatea este unul dintre factorii de risc in cadrul sindromului metabolic, alaturi de dislipidemii, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Peste 2.000 de copii cu varste cuprinse intre 8-17 ani au fost investigati pentru prezenta sindromului metabolic, prin masurarea tensiunii arteriale, efectuarea unor analize de sange, masurarea inaltimii si a greutatii corporale.

Rezultatele studiului arata ca mai mult de jumatate din copii prezinta cel putin un factor de risc inclus in sindromul metabolic, iar unul din patru copii a fost expus la doi sau mai multi factori de risc. Elementul de risc prezent la aproape jumatate din copii a fost nivelul scazut al
HDL (colesterolul protector), iar obezitatea juvenila apare la un sfert din copiii monitorizati.

Dr. Joanne S. Harrell, Ph.D., cea care a prezentat studiul, a sugerat intensificarea actiunilor de depistare si eliminare a acestor factori de risc la copii si schimbarea stilului de viata la copii si
adolescenti, in sensul reducerii obezitatii printr-o alimentatie sanatoasa si prin practicarea activitatii fizice.
Oare care ar fi rezultatele studiului in Romania? Vom vedea la sfarsitul programului de evaluare a sanatatii de la noi din tara.

Ce putem face

Daca ne iubim copiii, sa le formam un stil de viata rational, bazat pe o alimentatie echilibrata, in care sa predomine consumul de cereale integrale, fructe si legume proaspete si seminte, impreuna cu practicarea exercitiilor fizice in aer curat, pentru a preveni aceste boli aducatoare de suferinta si chiar de deces. Este mai mult decat probabil ca micutii sa dezvolte, pe viitor, boli cardiace, cancer, hipertensiune, accidente vasculare cerebrale si depresii.

Niciun comentariu: