În ultimii ani, se tot vorbeşte despre ea - despre
enigmatica grăsime brună ce promite să fie terenul fertil din care să răsară o
mulţime de descoperiri noi, care vor putea fi aplicate pentru a elimina una
dintre marile probleme de sănătate ale omului de azi: obezitatea. Sintetizând
cele aflate până acum de oamenii de ştiinţă, putem oare trage concluzia că
această componentă a organismului nostru deţine cheia magică a rezolvării
chestiunii excesului de greutate, cu toată cohorta de necazuri asociate lui?
Dar, de fapt, ce este această grăsime brună? Până
de curând, nici nu ştiam c-o avem. Ştiam cu toţii despre grăsimea albă, aceea
care se depune sub piele - pe şolduri, pe burtă... mă rog, să nu mai insistăm
-, ca şi în jurul organelor interne şi care, atunci când este în exces, ne
împinge în categoria supraponderali sau de-a dreptul obezi. În această grăsime
- sau ţesutul adipos alb - organismul stochează excesul de energie (calorii)
sub formă de trigliceride.
Ţesutul adipos brun sau grăsimea brună - BAT (brown
adipose tissue) - este un tip special de ţesut, întâlnit la majoritatea
mamiferelor mici şi la puii nou-născuţi ai mamiferelor mai mari, inclusiv la
om. Bebeluşii abia veniţi pe lume au o cantitate de grăsime brună importantă -
cam 5% din greutatea corpului - repatizată între omoplaţi, în juirul gâtului,
în jurul organelor interne şi al vaselor sanguine. Rolul acestei grăsimi brune
este esenţial: ea este termogenă, adică produce căldură.
Cu cât un mamifer are corpul mai mic, cu atât
suprafaţa sa (cea prin care se pierde căldura corpului) este mai mare în raport
cu volumul (care, prin activitatea organelor, produce căldura), ceea ce îl
predispune la pierderi de căldură mai mari. E valabil şi pentru bebeluşii
umani: ei tind să piardă căldură prin piele în măsură mai mare decât adulţii.
În plus, le lipsesc multe dintre posibilităţile adulţilor de a se încălzi sau
măcar de a limita pirderile de căldură: nu pot să alerge sau să sară pentru a
se încălzi, nu se pot muta singuri într-un loc mai cald, nu se pot acoperi
singuri şi nici nu pot să tremure - tremuratul în condiţii de frig fiind un
mecanism fiziologic de producere a căldurii, prin contracţiile rapide,
involuntare, ale muşchilor. De aceea, un bebe e mult mai vulnerabil la frig
decât un adult. Iată însă că natura l-a dotat, totuşi, cu un sistem special de
producere a căldurii necesare corpului, pentru a-l ajuta să supravieţuiască:
grăsimea brună. Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, se dezvoltă
celelalte mecanisme termogene care asigură producerea căldurii şi asigură
menţinerea temperaturii corpului, iar grăsimea brună îşi pierde, aparent, din
importanţă.
Multă vreme s-a crezut că, spre vârsta de un an,
grăsimea brună se reduce cantitativ şi îşi pierde proprietăţile termogene, cu
foarte rare excepţii. (O asemenea excepţie o constituie, de exemplu, tăietorii
de lemn din Norvegia, la care s-a descoperit, la vârsta adultă, grăsime brună
depusă în jurul arterelor din regiunea gâtului şi care îşi îndeplinea cu succes
funcţia termogenă, ca o adaptare la condiţiile dificile în care lucrau
respectivii muncitori, tăind lemne în pădurile îngheţate ale nordului.)
De aceea, a fost o mare surpriză pentru
cercetători să descopere că, de fapt, toţi adulţii au grăsime brună; unii mai
multă, alţii mai puţină, dar oricum, BAT este prezent la indivizii umani
adulţi, aşa cum au arătat-o investigaţiile cu ajutorul unor tehnici avansate de
imagistică medicală. La oamenii maturi, grăsimea brună este situată în special
deasupra claviculelor şi în jurul gâtului şi, ceea este foarte important, ea
îşi păstrează funcţia termogenă, devenind activă la temperaturi scăzute şi
generând căldură.
Evident,
orice generare de căldură implică un consum de energie, de unde şi ideea
tentantă de a „înrola” grăsimea brună în
lupta împotriva obezităţii. În ce măsură sub în ce mod este posibil, vom vedea.
Dar
ce diferenţe există între cele două tipuri de ţesut adipos, cel alb şi cel
brun?
- Ţesutul adipos, de orice fel, este alcătuit din celule numite adipocite. La nivel celular, ne spun specialiştii, se observă foarte bine cât de deosebite sunt cele două tipuri de ţesut adipos: adipocitele brune sunt foarte diferite structural de cele albe. Ele stochează grăsimile în interiorul lor sub forma a numerose picături minuscule, nu sub forma unei singure vacuole mai mari, precum adipocitele albe. Adipocitele brune conţin, de asemenea, un număr mai mare de mitocondrii („uzinele energetice” ale celulei, organitele celulare în care au loc reacţiile biochimice prin care este geneată energie), mitocondrii care conţin mari cantităţi dintr-o proteină specializată, UCP-1. Mitocondriile adipocitelor brune conţin, de asemenea, cantităţi mari de fier, care dau culoarea brună specifică.
- În mod obişnuit, procesele care au loc în mitocondrii generează ATP (adenozin-trifosfat), substanţă ce reprezintă principalul substrat energetic în organismele vii. UCP-1 perturbă aceste proces şi inhibă producţia de ATP; astfel, energia obţinută prin metabolizarea acizilor graşi şi a glucozei preluate din sânge nu mai poate fi stocată în cantitate mare în ATP (de vreme ce sinteza acestuia este blocată de UCP-1) şi este transformată în căldură. De aici - efectul termogen al grăsimii brune, bazat, după cum se vede, pe activitatea proteinei UCP-1, care, arată cercetările, se găseşte aproape exclusiv în grăsimea brună, care apare, astfel, ca fiind foarte diferită şi biochimic, funcţional, de grăsimea albă.
- De altfel, în ciuda clasării lor împreună drept „grăsime”, cele două tipuri de ţesut adipos au şi origini diferite: cercetări recente au arătat că adipocitele brune provin din aceleaşi celulele precursoare ca şi celulele musculare, în vreme ce adipocitele albe au o altă origine.
- De curând, specialiştii au descoperit încă un tip de grăsime nou şi interesant: cea bej. Acesta nu este adunată compact în anumite zone, precum grăsimea brună, ci este răspândită sub formă de mici aglomerări sferice în interiorul ţesutul adipos alb. Rolul ei nu este cunoscut cu precizie, dar se ştie că are şi ea o capacitate mare de a „arde” calorii, deşi nu atât de mare precum, grăsimea brună. În schimb, e mai uşor de dobândit: un hormon numit irisină - descoperit la şoareci, dar care există şi la om - poate determina transformarea grăsimii albe în grăsime bej. Descoperirea a fost publicată în acest an în jurnalul Nature, iar autorii afirmă că şi exerciţiul fizic are acelaşi efect - stimulează trecerea de la alb la bej, deci arderea mai multor calorii, ceea ce ar explica într-un chip simplu şi încurajator de ce exerciţiul fizic ajută la slăbire.
Cercetări
de fiziologie au arătat că grăsimea brună este activată de sistemul nervos
simpatic şi de hormonii tioridieni. Sistemul nervos simpatic este, la rândul
lui, activat de expunerea la temperaturi scăzute. Iar grăsimea brună, prin
capacitatea ei de a mări cheltuielile de energie ale organismului, intervine
atât în termoreglare (menţinerea temperaturii constante a corpului), cât şi în
controlul greutăţii corporale.
Descoperirea BAT la adulţi a stimulat imaginaţia
cercetătorilor, făcându-i să se întrebe dacă aceste proprietăţi ale grăsimii
brune ar putea fi folosite pentru a stimula pierderea în grutate şi a combate
astfel obezitatea. Investigând grăsimea brună cu ajutorul unor tehnici
performate de imagistică (PET - tomografie cu emisie de pozitroni - şi
termografie) s-a constatat, printre altele, că indivizii mai zvelţi aveau mai
multă grăsime brună decât cei supraponderali, sugerând astfel ideea utilizării
ei ca armă în combaterea obezităţii.
Dar, dacă persoanele obeze au grăsime brună în
cantitate mai mică, înseamnă că sunt dezavantajate din start. De aceea, o mare
parte a cercetărilor asupra BAT se concentrează, la ora actuală, asupra unor
căi de a spori cantitatea de grăsime brună din corp. Mai multă grăsime brună =
mai multe calorii „arse” = scădere în greutate. Logic, nu?
Prima metodă la care s-au gândit cercetătorii a
fost să încerce să transforme grăsimea albă în grăsime brună. Şi experimentele
au arătat că este posibil, deşi nu se poate spune că este şi eficient sau măcar
inofensiv.
Se crede că un factor-cheie l-ar reprezunta o
proteină numită PRDM16, care ar controla dezvoltarea adipocitelor brune.
Activitatea PRDM16 este mult mai pronunţată în grăsimea brună decât în cea
albă, iar proteina este, după cum se pare, implicată esenţial în capacitatea
termogenică a BAT de a produce căldură, deoarece s-a constatat că o inactivare
a acestei proteine în BAT duce la dezvoltarea anormală a acestui ţesut şi la
piederea capacităţii lui de produce căldură. În schimb, atunci când, prin
mijloace artificiale, este supraactivată această proteină în celuele
precursoare ale adipocitelor albe, aceste celule o iau pe celălalt drum,
devenind adipocite brune.
Prin urmare, un medicament care ar stimula
sinteza PRDM16 în fie în precursoarele celulelor musculare (din care provin
adipocitele brune - vezi mai sus), fie în precusoarele adipocitelor albe, ar
avea ca efect formarea unui număr mai mare de adipocite brune, creşterea masei
de BAT şi, ca efect, scăderea în greutate.
Fapt este că oamenii de ştiinţă chiar au reuşit
să transforme grăsimea albă în grăsime brună. Anul trecut, un studiu publicat
în Cell Metabolism anunţa că o echipă de specialişti de la Clinica Scripps din
California a reuşit exact acest lucru - la şoareci, deocamdată -, cu ajutorul
unor injecţii. Dar, spun experţii, suntem departe de vremea în care vom putea
elimina obezitatea prin injecţii.
O altă echipă, de la Sanford-Burnham Medical
Research Institute din Florida, s-a concentrat asupra găsirii unei metode de a
stimula activitatea grăsimii brune, atâta câtă este ea în corp. Studiul lor,
realizat tot pe şoareci, a evidenţiat rolul unui hormon numit orexină, care
intensifică activitatea BAT. Rămâne să se descopere un mod de a administra
orexină - sau un medicament cu efect similar - la oameni.
Anul acesta, cercetătorii de la Columbia
University au publicat în jurnalul Cell o lucrare în care descriu modul în care
au reuşit să transforme grăsimea albă în grăsime brună cu ajutorul unor
medicamente numite tiazolidin-dione (TZD), numite şi glitazone, utilizate
uneori pentru a reduce glicemia în cazul diabetului de tip 2. Din păcate,
metoda nu poate fi aplicată în practică prea curând, deoarece ar avea riscuri
mari: TZD au efecte secundare puternice şi grave, inclusiv toxicitate hepatică
şi rarefierea ţesutului osos. Totuşi, conducătorul studiului, prof. Domenico
Accili, cred că metoda este promiţătoare, cu condiţia de a se găsi o cale de a
evita aceste efecte secundare.
Dar oare nu există nicio metodă naturală, lipsită
de riscuri, de a activa miraculoasa grăsime brună?
O metodă ar implica frigul. Odată ce se ştie că
grăsimea brună este activată de temperaturile scăzute, expunerea la temperaturi
scăzute, pentru a intensifica activitatea BAT, ar putea reprezenta o metodă
foarte la îndemână pentru a slăbi. Ideea corespunde, de altfel, unor
descoperiri recente care arată că temperaturile ridicate din locuinţe sunt
responsabile parţial de „epidemia de obezitate” înregistrată în ultimele
decenii în lumea occidentală. În lumina a ceea ce se ştie despre grăsimea
brună, lucrurile capătă sens.
Şi exerciţiul fizic este o metodă bună, dar care
funcţionează cel mai bine împreună cu expunerea la frig. Cu alte cuvinte, în
loc de face gimnastică şi a trage de fiare în săli încălzite, ar fi mai
eficient să facem plimbări în aer liber în zilele reci, nu prea înfofoliţi, ca
să activăm astfel miraculoasa grăsime brună, noul aliat al omului modern în
lupta sa cu propria tendinţă spre obezitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu