luni, 25 martie 2013

Dispare polenul! Vine Marea Foamete?





Mai multe studii recent efectuate in India au venit cu o concluzie socanta! O foamete fara precedent se anunta in acesta tara suprapopulata din Asia, precum si aparitia unor situatii similare in restul lumii. Asta daca nu se iau masuri urgente.
Un raport de ultima ora dat publicitatii de catre British Ecological Society in cadrul unei sesiuni de comunicari in aula Universitatii din Leeds, avertizeaza pe un ton ultimativ asupra pericolelor grave care vor aparea daca populatiile insectelor polenizatoare continua sa scada in ritmul galopant din prezent.

Cea mai grava situatie este aceea in care declinul insectelor polenizatoare produce in mod direct reducerea dramatica a productiei agricole, ceea ce duce, in ultima instanta, la foamete generalizata.

Cercetatorii britanici drept ca argument principal rapoartele si studiile trimise de catre colegii lor din India, conform carora, in ultimii ani, insectele care polenizeaza cerealale, legumele si leguminoasele de interes vital pentru populatie, au inceput sa dispara.

Pe plan mondial, existenta insectelor care polenizeaza plantele cu care se hraneste omenirea poate fi cuantificata in sume uriase de bani. Cu alte cuvinte, polenizarea prin intermediul insectelor duce la aparitia anuala pe piata a unui cumul de alimente de origine vegetala in valoare de peste 22 miliarde dolari.

In fiecare an, India produce aproximativ 7,5 milioane de tone de alimente vegetale, fapt care o propulseaza pe locul doi in lume dupa China. Cu toate acestea, aceasta cantitate uriasa nu poate acoperi nevoile alimentare primare ale populatiei indiene.

Organizatia Alimentara Mondiala, afiliata ONU, estimeaza ca din cele circa 100 de specii de legume, cereale si leguminoase care asigura peste 90% din hrana pentru 146 de tari, circa 71% dintre aceste plante cu valoare alimentara sunt polenizate de catre albinele salbatice, iar restul de alte specii de insecte.

Sursa: BBCNews

Niciun comentariu: