BUCURII SI NECAZURI
Nu putem trece sub tacere necazurile pe care le suferea Manastirea Sihastria, si mai ales staretul acestui sfant asezamant, spre sfarsitul anului 1947, datorita unei vestite bande de talhari, care au pradat manastirile si oamenii din zona Neamt timp de peste 6 ani, facand peste tot tulburare, paguba si sminteala.
Manastirea Sihastria si Schitul Sihla, in zona carora se adaposteau hotii, au patimit multe de la ei, fiind mai izolate de celelalte manastiri.
Îndata dupa sfintirea paraclisului, incinta manastirii a fost inconjurata de hoti. Credinciosii au fost retinuti in biserica sub amenintarea armelor, iar ei au luat tot ce au gasit mai bun in magazia manastirii.
Despre aceasta intamplare spunea Parintele Cleopa: ''Într-o seara, pe cand eram staret si stateam la slujba privegherii in biserica, a venit Balta cu ai lui, m-au scos de la slujba si mi-au cerut vin, mancare si bani. Si fiindca nu aveam nimic, m-au luat, m-au dus in padure si m-au legat de un copac ca sa ma impuste. Atunci unul dintre ei i-a spus celui mai mare: ''Nu iti aduci tu aminte cum ne dadea sa mancam cand era la stana? Si acum vrei sa-l impusti?'' Si s-au luat la cearta intre ei si au plecat in padure, iar pe mine m-au dezlegat si am venit la manastire''.
A doua zi, Parintele Cleopa, intristat de toate acestea, s-a dus la Episcopul Valerie din Manastirea Neamt si i-a cerut sfat:
- Preasfintite, ce sa facem sa scapam manastirea de acesti hoti, care ne prada si ne tulbura de sase ani?
- Parinte Cleopa, stii ce sa faceti? Sa faceti privegherea Acoperamantului Maicii Domnului in fiecare marti seara si sa cititi ziua si noaptea la Psaltire in biserica cate doua ore fiecare, de la staret pana la ultimul frate. Daca veti face asa, Maica Domnului va indeparta pe acesti hoti si va va binecuvanta cu tot ce aveti trebuinta, iar manastirea va fi pazita de orice primejdie!
Auzind aceasta, staretul Cleopa a randuit sa se faca privegherea Acoperamantului Maicii Domnului in mod regulat, marti seara, iar Psaltirea sa se citeasca neincetat in biserica, cand nu este slujba. Aceasta randuiala se respecta nestirbit pana astazi, iar acei raufacatori au fost prinsi si pedepsiti dupa lege. De atunci Manastirea Sihastria a fost pazita de toate primejdiile, cu rugaciunile Maicii Domnului, protectoarea acestui sfant lacas.
CUM A IZBAVIT PARINTELE CLEOPA O FEMEIE DE LA MOARTE
În anul 1947, intr-o noapte din postul Craciunului, Parintele Cleopa a spovedit multa lume pana dupa ora 12 si se simtea obosit. Cand voia sa se odihneasca putin, a intrat o femeie tulburata, care plangea, si i-a zis:
- Parinte, stau aici de sase ore… Am venit sa ma spovedesc, caci am pacate foarte mari pe suflet.
- Femeie, sunt obosit. Te rog sa vii dimineata.
- Parinte, daca nu ma primesti acum la spovedanie, eu ma duc sa ma omor. Uite, am si o funie la mine. Am facut pacate mari si am avortat multi copii. Primeste-ma, ca nu mai pot rabda!
Atunci parintele a spovedit pe acea femeie, a imbar-batat-o, a intarit-o sufleteste, i-a dat canon de pocainta si a dezlegat-o de pacatele ei cele mari. A doua zi, dupa Sfanta Liturghie, femeia a luat aghiasma mare, a sarutat sfintele icoane si s-a intors linistita la casa sa. Asemenea cazuri dificile se repetau de mai multe ori, insa Parintele Cleopa, cu blandetea si intelepciunea sa, reusea intot-deauna sa-i mangaie, sa-i linisteasca si sa-i impace pe toti.
ÎNCHINOVIEREA PARINTELUI PAISIE LA SIHASTRIA
În calitate de egumen si apoi staret la Manastirea Sihastria, Arhimandritul Cleopa dorea mult sa aduca in obstea sa pe cel dintai parinte duhovnicesc al sau, Ieroschimonahul Paisie. Cu voia lui Dumnezeu, in anul 1948, la 1 decembrie, marele duhovnic Paisie Olaru de la Schitul Cozancea a fost inchinoviat in obstea Manastirii Sihastria, spre mangaierea si bucuria tuturor.
Chiar din primele zile, Ieroschimonahul Paisie a fost randuit sa povatuiasca si sa marturiseasca credinciosii care veneau aici in numar tot mai mare. Astfel, Manas-tirea Sihastria, atat prin staretul ei de atunci, cat si prin duhovnicii iscusiti care-i avea, a creat un curent innoitor de viata duhovniceasca in manastirile din tinutul Neamt.
Zilnic veneau calugari si credinciosi la Sihastria, din alte manastiri si asteptau sa vorbeasca cu Parintele Paisie duhovnicul si sa-si deschida inima inaintea lui. Preoti, calugari, credinciosi de prin sate si orase, intelectuali si tineri de toate varstele ieseau luminati din chilia sa si dadeau lauda lui Dumnezeu pentru ca le-a randuit un parinte duhovnicesc atat de bland si iscusit.
Vinerea era zi de spovedanie saptamanala a monahilor. Mai mult de jumatate din obstea Manastirii Sihastria se marturisea regulat la Parintele Paisie si se mangaia de intelepciunea, tacerea si smerenia sa. Parintele nu vorbea mult, ci zidea duhovniceste pe toti mai ales prin bunatatea si statornicia sa. În general reusea sa spovedeasca in medie intre 50 si 100 de suflete pe zi, monahi si credinciosi din toate zonele tarii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu