Cu toţii ştim că unele alimente sunt mai bogate în calorii decât altele. De cele mai multe ori, căutăm chiar bombele calorice, la gândul că ne vor da mai multă energie, dar unele dintre ele ar putea să aibă efectul invers.
Ceea ce este mai grav este că ai putea consuma aceste alimente crezând că
îţi vor oferi mai multă energie, se arată într-un articol publicat pe site-ul „Daily Health Post“.
Băuturile energizante
Băuturile energizante au efectul scontat, dar pentru scurt timp. După ce
acest efect dispare, te vei simţi epuizat.
Un mic dejun bogat în zahăr
Zahărul şi făina albă au acest neplăcut efect: te lasă lipsit de energie.
Există însă multe persoane care preferă să înceapă ziua consumând „ceva dulce“
sau alegând marca de cereale care conţine zahăr din belşug, asta în cazul în
care consumă micul dejun. Atunci când consumi mult zahăr, nivelul de glucoză
din sânge creşte, iar creierul opreşte producţia de orexină, o substanţă care
te menţine „treaz“.
Alimentele grase şi prăjite
Mesele bogate în grăsimi, precum cele care conţin alimente prăjite, nu ajută
deloc la funcţionarea creierului. Studiile au arătat că astfel de produse
alimentare pot provoca oboseală pe termen scurt, iar pe termen lung au un efect
nefast asupra performanţei cognitive. Este valabil mai ales pentru acele
preparate care conţin multe grăsimi şi puţini carbohidraţi ori pentru un regim
alimentar bogat atât în grăsimi saturate, cât şi în carbohidraţi rafinaţi,
precum prăjiturile, cartofii prăjiţi sau chips-urile.
Vinul roşu şi alcoolul
Există un motiv pentru care se recomandă un pahar de vin înainte de culcare
pentru persoanele care au probleme cu somnul - alcoolul adesea provoacă
senzaţia de oboseală. Mai multe băuturi te vor face să petreci mai
mult timp dormind profund şi mai puţin în etapa somnului REM (n.r.: rapid eye
movement), caracterizat de schimbări fiziologice precum relaxarea muşchilor sau
accelerarea ritmului respirator. Etapele somnului REM sunt necesare
pentru îmbunătăţirea memoriei în ziua următoare şi te ajută să te simţi
odihnit.
Alimente cu un un conţinut redus de fier
Anemia feriprivă, caracterizată prin existenţa unei deficienţe de fier, este
una dintre principalele cauze ale oboselii, mai ales în rândul femeilor. Deşi
există mai multe cauze ale anemiei, consumul de alimente cu un conţinut redus
de fier se numără printre cele mai răspândite. Aşadar, încearcă să consumi
legume cu frunze verzi, precum spanacul şi, ocazional, poţi introduce în dietă
carnea de pui, de peşte sau carnea roşie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu