Ingrediente
1/2 kg spanac, 250 g faina, 3 oua, 50 ml untdelemn, 30 ml rom, 600 ml lapte, 200
ml smintina, sare.
Mod de preparare
Spanacul bine spalat se fierbe 10 minute numai cu apa retinuta pe frunze (se
vor lasa si frunzele in apa) si 1/2 lingurita cu sare.Dupa ce s-a scurs bine in
strecuratoare (presindu-se putin si cu lingura), se trece prin masina de
tocat.Intr-o olita de 2 l, se pun galbenusurile, untdelemnul, romul (care
fragezeaste), smintina, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare,
amestecindu-se bine; se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea
olitei, pina cind compozitia nu mai are cocoloase.Se dilueaza apoi, cu laptele
rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon
sau numai cu sifon; se adauga cite putin la inceput si amestecind de fiecare
data, pina cind se omogenizeaza compozitia.Albusurile se abt spuma si apoi se
desarta in compozitie, amestecind putin cu un polonic, cu care se va lucra pina
la sfirsit.Romul va face sa ramina compozitia spumoasa, pina cind se termina de
copt.Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.Intr-o canita
se pun 2-3 linguri cu untdelemn, in care se tine o pensula, dar nu pe
soba.Tigaia se infierbinta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune
un disc subtire peste flacara, sub tigaie).Apoi tigaia se ridica si se unge
repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel
moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu
mina dreapta si cu mina stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie,
acoperind-o cu un strat subtire (inclinind-o printr-o miscare de rotire, ca sa
curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca
putina compozitie si se completeaza golurile.Compozitia va fi mai densa dar nu
se mai subtiaza.Tigaia se asaza pe foc, lasind-o pina se incheaga bine
compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub
clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa
nu se zgirie), desprinzind-o de tigaie pina la mijloc.Dupa ce s-a rumenit pe
partea de dedesupt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub
clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea
cealalta care se va coace pina cind se va rumeni.Daca clatita s-a prins de
tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe linga clatita , ca sa se
scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca.Pe masura ce
s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor),
acoperita, care se asaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrindu-le
calde.Clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase.Se pot umple cu
brinza telemea rasa sau cu sunca tocata amestecata cu smintina, impachetindu-le
ca sarmalele.Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servire, ca sa
se infierbinte clatitele.Se servesc ca fel intii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu