Ingrediente
400 g faina, 300 g unt
sau jumatate margarina, jumatate unt, 150 g zahar pudra, 25-30 g cacao
cernuta, un albus, zahar vanilat, sare fina.
Mod de preparare
Untul
moale se freaca cu zaharul pudra, zaharul vanilat si un virf de cutit
cu sare cca 2 minute, adaugind apoi faina, cu care se amesteca cu
lingura, si, apoi, cu mina pina cind se incorporeaza, fara sa se
framinte.Se imparte aluatul in doua parti egale.O parte de aluat se
amesteca bine cu cacaua, (neaparat cernuta).Ambele jumatati se invelesc
separat in foaie de naylon si se tin la rece 30 minute, ca sa se
intareasca grasimea.Se asaza, apoi, o jumatate de aluat pe masa sau pe o
foaie de naylon, presarata putin cu faina, i se da cu mina forma de
dreptunghi, presindu-se cu palma ca sa capete aceeasi grosime peste tot
si marginile drepte.Dupa aceea, se intinde cu sucitorul, in lungime de
aproximativ 40 cm si grosime de 1 cm. Cu un liniar (asezat deasupra
aluatului) se taie marginea sa fie dreapta si, in continuare, se taie 4
sau 5 fisii de cca 1 cm latime (vor avea toate fetele egale, taiate cu
liniarul).Cu cealalta jumatate de aluat se va proceda la fel.Pentru
domino sint necesare 4 fisii albe si 5 maro cu lungimea egala (sau
invers).Aluatul ramas (alb si maro) se suprapune (fara sa se framinte)
si se intinde in foaie dreptunghiulara cu lungimea cit a fisiilor (cca
40 cm), latimea de cca 12 cm si grosimea de cca 2 mm.La o margine, pe
lungimea acestei foi, se vor aseza, una linga alta, trei fisii
maro-alb-maro, care se ung putin cu albus (batut cu furculita ca sa se
lichefieze), cu pensula si se acopera cu alte doua rinduri de fisii,
care sa altereze culorile (alb-maro-alb, urmate de maro-alb-maro, pentru
a rezulta dominoul), ungind dupa fiecare rind cu albus.Apoi, toate se
ung cu albus si pe dinafara, ridicindu-se foaia de aluat ca sa le
inveleasca; unde se intilnesc marginile, se suprapun putin si ce
prisoseste se taie.Astfel aranjat, dominoul se bate putin cu liniarul pe
toate fetele ca sa se lipeasca aluatul si sa se indrepte marginile,
apoi se pune pe un platou (sau pe dosul unei tavi acoperite cu hirtie
alba) si se lasa la rece 1 2 ore.Dupa aceea, cu un cutit bine ascutit,
se taie in felii de 1/2 cm grosime care se asaza in tava neunsa cu
distanta de 1 1/2 cm intre ele.Se coc la foc mijlociu sau mai mic, cca
20 minute, ca sa se patrunda, fara sa se rumeneasca patratele albe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu