Ingrediente
Aluatul: 500 g faina, 40 g
drojdie, 30 g zahar, 15 ml rom, 50 ml untdelemn, 5 galbenusuri, 300 ml
lapte, coaja rasa de la 1/2 lamiie.Pentru uns:200 g unt, 200 g nuci
macinate, 100 g zahar.Siropul:100 ml lapte, 150 g zahar, un plic zahar
vanilat.
Mod de preparare
Intr-un
castron de 2 l, se freaca drojdia cu zaharul,se adauga galbenusurile,
romul, untdelemnul sau untul topit, coaja de lamiie, sarea, laptele si,
la urma, faina.Se amesteca bine, la inceput cu lingura, apoi se framinta
cu mina in castron, 10 minute si se lasa sa creasca 15-20 minute, pina
cind isi dubleaza volumul.In acest timp, se freaca untul cu zaharul pina
ce se moaie.Aluatul dospit se pune pe masa sau pe o foaie de nylon,
presarata cu faina si i se da forma de dreptunghi, presindu-l cu mina,
ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si marginile drepte.Se intinde in
foaie dreptunghiulara de 3-4 mm grosime care, apoi, se unge cu tot
untul, intins cu cutitul in strat subtire si se presara cu nucile.Foaia
se taie toata odata cu ruleta sau cu cutitul (trecute mereu prin faina,
ca sa nu se lipeasca aluatul), in fisii de cca 5 cm latime si 20 cm
lungime. Se ruleaza fiecare fisie; rulourile astfel obtinute se asaza pe
una din baze, intr-o cratita sau tava, unsa cu unt, cu distanta de 3 cm
intre ele, ca sa aiba loc sa creasca.Partea de la baza fiecarui rulou
se aduna, inainte de a se aseza pe tava, in asa fel incit sa nu permita
untului sa curga in timpul coptului.Se lasa mai aproape de sursa de
caldura sa creasca cca 30 minute, apoi tava (cratita) se introduce in
cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute.Nu se
deschide cuptorul 20 minute.Intr-o craticioara, pusa la foc mic, zaharul
se dizolva in lapte si se lasa sa fiarba 2-3 clocote; cind se ia de pe
foc, se amesteca cu zaharul vanilat.Dupa ce prajitura s-a copt si s-a
rumenit usor, tava se scoate din cuptor; cu ajutorul unei pensule,
prajitura se stropeste bine cu tot siropul (trebuie sa fie unsa bine la
suprafata) si apoi tava se introduce din nou in cuptor, unde se lasa 10
minute, ca deasupra sa se formeze o glazura lucioasa.Se servesc calde
sau reci, desprinse unele de altele (daca s-au lipit).Cuiburile de
viespi se pot prepara, la fel, si fara nuca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu