Ingrediente
10-12 pesti mici de cca
150-200 g fiecare (biban,rosioara,caras etc), sare.
Mod de preparare
Curatati de intestine si branhii,insa nu si de solzi, se spala
pestii, lasandu-i intregi. Se sterg bine la suprefeta cu un servet de
hirtie. Intr-o tava de tabla nesmaltuita (mai veche), se pune un strat
de sare cu grosimea de 2-3 mm si se asaza pe plita foarte fierbinte. Se
lasa sa se infierbinte, intorcand-o cu o lingura de lemn. Cand sarea
este foarte firerbinte, se asaza pestii pe ea, unul langa altul,
lasindu-i fara sa se intoarca pana cand se rumenesc; apoi se pot
intoarce pe partea cealalta. Daca sarea nu este foarte fierbinte sau
pestii sunt inca uzi, acestia nu se coaguleaza imediat la suprafata si
vor absorbi prea multa sare. Cind sunt prajiti, pestii se pun pe o
planseta, li se indeparteaza solzii cu un cutit ascutit si, fara sa se
mai spele, se asaza intr-un platou, turnandu-se peste ei apa fierbinte
cat sa-i cuprinda; apa se va sara suficient de la sarea ramasa pe ei. In
saramura se adauga 2-3 bucatele de ardei iute (sau dupa gust). Ardeiul
iute se poate inlocui cu cativa catei de usturoi taiati in felii, sau
cu o ramura de cimbru. Se serveste ca fel intii. Saramura se poate
pregati la fel si din pesti mari, prajiti la gratar sau la protap. Apa
care se toarna peste ei, se sareaza dupa gust si se aromeaza cum s-a
aratat la inceput. Se serveste la fel, ca fel intii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu