Ingrediente
1 kg peste(crap,s omn
etc), 100 ml untdelemn, 3-4 cepe mari, 3 catei de usturoi, 200 ml suc de
rosii, o foaie de dafin,100 ml vin alb, 10 boabe de piper sau un virf
de lingurita piper macinat, 2 -3 linguri zeama de lamiie sau citeva
picaturi de otet,sare.
Mod de preparare
Pestele curatat se taie in bucati de 3 cm grosime; daca este gros, se
despica in doua , de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumatate
taindu-se in bucati, de 4-5 cm. Tigaia se infierbinta goala, apoi se
pune tot untdelemnul care se va infierbinta imediat; in ea se asaza
bucatile de peste, trecute prin faina, care se vor praji numai pe
jumtate, cite 2-3 minute pe fiecare parte si apoi se vor scoate pe o
farfurie. In untdelemnul ramas care nu este ars se pune ceapa taiata in
felii subtiri, presarata cu o lingurita de sare; se caleste 10 -15
minute, la foc mic (nu direct pe flacara), pana cand devine lucioasa,
fara sa se rumeneasca. Se poate cali si la cuptor, daca nu avem timp sa o
supraveghem, deorece ceapa se arde repede. Se adauga sucul de rosii,
vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lamiie si sare dupa gust si, la
urma, bucatile de peste si usturoiul taiat marunt. Se da la cuptor 20
minute, la foc mijlociu, sa fiarba pestele in continuare, sa se formeze
sosul, si sa se ridice untdelemnul. Se serveste rece ca fel intii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu