sâmbătă, 2 februarie 2013

Prepararea mancarurilor pentru bolnavii de ficat



Carnea slaba, de vaca, vitel sau pasare, se foloseste fara zgirciuri sau  pielite, taiata bucati, felii sau tocata. Se prepara prin fierbere in apa sau in aburi (asezata pe os strecuratoare intr-un vas cu apa sau in vase speciale pentru fiert in aburi).

Fripturile se fierb inabusit, in apa sau ulei. Se pot rumeni usor in cuptor, pentru obtinerea unui aspect apetisant, fara a prinde insa crusta. 

La gratar, se prepara fara grasime.

Prepararea supelor pentru bolnavii de ficat

Supele se prepara cu zeama de zarzavat sau numai cu apa, fara ceapa sau zarzavat prajit si fara oase. 

Supelor de zarzavat strecurate li se adauga diferite paste fainoase, orez, gris, zdrente sau perisoare de carne. 

Pentru vitaminizare li se adauga verdeata, suc de lamiie sau de rosii.
      
Supele-creme de zarzavat se prepara prin trecerea legumelor fierte prin sita si subtierea pireului obtinut cu zeama in care a fiert zarzavatul. Se adauga putin unt proaspat.
      
Borsurile se prepara numai cu legume sau cu carne, acrite cu bors si drese cu smantina si se pot aromatiza cu marar, patrunjel, leustean sau tarhon verde tocat. Se recomanda pentru borsuri si sucul de sfecla cruda, care se adauga in momentul servirii.
      
Ciorbele se acresc cu zeama de lamiie, corcoduse verzi, zer, iaurt.
      
Pentru bolnavii de ficat sunt foarte recomandate si supele de fructe. Acestea se prepara in general fierbind fructele in apa, dupa care le indulcim si le dregem cu lapte amestecat cu putina faina.

Niciun comentariu: