luni, 18 februarie 2013

Retete pentru copii





BUDINCA DE CAPSUNI  (de la 3 ani)

(Felul II, masa de seara)
Ingrediente pentru 4 portii:
- jum. Kg capsuni
- 75 gr gris
- 250 ml lapte
- 100 gr zahar
- 3 oua
- jum. Lingurita faina
- 12 gr unt
Capsunile se trec prin sita sau se zdrobesc cu o furculita si se fierb impreuna cu zaharul cca 15 min, pana se formeaza o pasta consistenta. Separat, se fierbe grisul in lapte, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu pasta de caspuni, faina si albusurile batute spuma. Compozitia se coace la cuptor, pe baie de apa, la foc potrivit, cca 40-50 min, apoi se rastoarna pe o farfurie. Se serveste pudrata cu zahar.

Strucutura unui posibil meniu

Gustarea de la ora 10: fructe sau, in lipsa acestora, fructe din compot. Este bine sa evitati dulciurile. Ele predispun la obezitate si favorizeaza aparitia cariilor.
Masa de pranz: supa in cantitate mica, pentru a nu crea senzatia de satietate. Este de dorit ca de 2-3 ori pe saptamana sa dati salate de cruditati in locul supelor, mamaliguta cu branza, omleta cu legume. Felul doi va avea o baza de zarzavaturi cu carne si, in lipsa lor, fainoase cu branza si ou. Masa de pranz se incheie cu desert, de preferinta fructe, compot.
Gustarea de la ora 17: este favorita! O prajitura, sau un iaurt sau o tartina cu cascaval, cas urda sau branza telemea (nu foarte sarata).
Cina: e ora budincii, a sote-urilor, papanasilor, mamaligutei, mezelurilor de buna calitate (rar!), sandwisuri cu branza, cas, cascaval, urda si unt. La final, il asteapta o cana cu lapte sau fainos cu lapte. NU se dau dulciuri la masa de seara (favorizeaza cariile) si nici alimente care pot agita copilul (ciocolata, cacao).

Niciun comentariu: