CIORBA
DE CARNE DE VACA CU PERISOARE
- 500 g apa,
- 200 g carne fara os,
- 2 cepe mici,
- 1 morcov,
- 1 radacina patrunjel,
- 150-200 g os de vaca,
- 2 lingurite orez,
- patrunjel verde,
- sare.
Se pune la fiert osul in apa cu sare.
Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza cantitatea de apa
evaporata pana la 500 g. Cand da in clocot se adauga zarzavatul, spalat,
curatat si taiat marunt in ordinea: ceapa, morcov, patrunjel. Separat se toaca
carnea, se adauga putin miez de paine alba, un praf sare. Se fac perisoare care
se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu
zeama de lamaie sau bors. Se bate cu ou si smantana.
GALUSTI
DE GRIS CU LAPTE
- 1 ou,
- gris,
- 1 litru apa,
- 300 g lapte,
- 4 lingurite zahar,
- vanilie.
Se pune la fiert apa cu sare. Cand
fierbe in clocot, se bate oul intreg si se adauga gris atat cat sa obtinem o
pasta care nu curge, fara a fi insa vartoasa. Imediat ce
ai pregatit compozitia de galuste, cu lingurita inmuiata in apa tai galusti
foarte mici pe care le pui in apa care fierbe. Se
fierb galustele incercand una pe care o taiem in doua cu lingurita, controland
daca a fiert si mijlocul. Galustele bine reusite cresc si sunt
moi. Cand sunt fierte, se strecoara si se pun in laptele fiert separat cu zahar
si vanilie. Se dau ca desert.
PAPANASI
FIERTI
- 150 g branza de vaci,
- 1 ou,
- 1 lingurita unt,
- 25 g faina,
- 30 g zahar,
- smantana.
Se freaca bine branza de vaci cu
galbenusul, se adauga untul, faina si albusul batut spuma; se amesteca obtinand
o pasta care se ia cu lingurita. Se pune la fiert apa cu sare si cand
clocoteste se pun papanasii care se fierb 5-10 min. (se ridica la suprafata).
Se scurg, se pun intr-o forma, se toarna smantana si se pun in cuptorul incins
5 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu