luni, 18 februarie 2013

Retete pentru copii





CIORBA DE LOBODA (de la 3 ani)

(masa de pranz, felul I)
Ingredinte pentru 4 portii:
- ½ kg loboda
- 2 cepe
- ½ l bors
- 1 l apa
- 3 linguri orez
- 100 gr smantana sau iaurt
- verdeata
- sare
Frunzele de loboda, spalate cu mare atentie si taiate fasii late, se pun la fiert in apa clocotita. Separat, se fierbe orezul, ales si spalat in prealabil. Dupa ce a fiert, orezul se trece printr-un jet de apa rece si se pune din nou la foc, doar cat sa mai dea un clocot, impreuna cu ceapa tocata marunt, chiar in vasul in care fierbe loboda. Se adauga borsul clocotit separat si se mai lasa pe foc doar cat sa mai dea un clocot. Se toaca verdeata, care se pune chiar inainte de masa, o data cu samantana sau iaurtul.

SUPA DE DOVLECEI  (de la 3 ani)(masa de pranz, felul I)

Ingrediente pentru 2 portii:
- 2 dovlecei, 2 morcovi mici
- un pastarnac, o ceapa
- 300 ml apa, o lingura de orez
- o lingurita faina, o lingurita unt
- sare, patrunjel, o lingura de smantana
Morcovii, pastarnacul si ceapa se pun la fiertin apa cu putina sare. Dupa ce au fiert bine, se strecoara supa. Se curata dovleceii de coaja, se spala si se taie rondele de marime potrivita, apoi se pun in supa care clocoteste, impreuna cu orezul, ales si spalat in prealabil. Se lasa sa fiarba inca 15-20 minute. Se topeste untul intr-o tigaie, fara sa se incinga, se amesteca cu faina si se fierbe cu catvea linguri de supa. Acest sos se adauga la supa care clocoteste si se mai lasa pe foc un sfert de ora. La sfarsit se pun smantana si patrunjelul tocat marunt.

CREMA DE DOVLECEI  (de la 2 ani – masa de pranz, felul II)

Ingrediente pentru 2 portii
- 2 dovlecei de marime potrivita
- o lingura de faina
- o lingura de smantana
- 100 ml lapte
- 500 ml apa
- marar, sare
Se pune apa la fierb si cand da in clocot, se pun dovleceii, curatati in prealabil de coaja, acoperindu-se vasul. Separat, se face un sos din faina diluata in lapte. Se trec dovleceii prin sita, apoi se amesteca cu sosul alb si cu zeama in care au fiert. Se mai da un clocot si, dupa ce se raceste putin, se adauga smantana si mararul tocat marunt.

Niciun comentariu: