luni, 18 februarie 2013

Retete pentru copii





CROCHETE DE LEGUME  (de la 3 ani)

(felul II, masa de pranz)
Ingrediente pentru 4 portii:
- 2 cartofi
- un dovlecel mai mare
- 2 gulii de marime potrivita
- 2 morcovi
- 1 ou
- sare
- 10 gr unt
- o lingurita de faina
- 100 ml lapte
- 30 gr smanatana sau iaurt
- 40 ml suc de rosii
Se pun la foc cartofii, morcovii, guliile si dovleceii pana se inmoaie. Se scot, se lasa la racit, apoi din ele se face un piure care se leaga cu un ou si cu sos alb, pregatit din 10 gr unt, faina si lapte; se adauga sarea. Din compozitie se fac mici crochete, care se dau prin putina faina sau pesmet si ou si se prajesc in restul de unt. Se servesc calde, cu samantana, iaurt sau suc de rosii.

SUPA DE ROSII CU OREZ  (de la 2 ani)

(felul I, masa de pranz)
Ingrediente pentru 4 portii:
- 2 morcovi
- 2 gulii
- un cartof mare
- 10 gr mazare
- 2-3 pastai de fasole verde
- 5 rosii de marime medie
- o lingura de orez
- 10 ml ulei
- verdeata
Morcovii, guliile, cartoful si fasolea se curata, se spala si se taie in bucati mari si se pun impreuna cu mazarea la fiert intr-un litru de apa. Se acopera si se lasa pe foc cca o ora, pana scade cantitatea de apa la 300-350 ml. Se scot legumele si se trec prin sita deasa cu lichidul care a ramas. Se adauga putina sare si se pun la fiert inca o data, adaugand orezul. In alt vas se fierb rosiile apoi se trec prin sita. Peste supa si orzul bine fiert se adauga rosiile si uleiul si se mai lasa pe foc cat sa dea in clocot. Cand e gata, se adauga verdeata tocata marunt.

SUFLEU DE CIRESE  (de la 3 ani)

Ingrediente pentru 10 portii:
- 1 kg de cirese
- 200 gr zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- 5 oua
- 1/ 2 lingurita de amidon
- 25 gr unt
- 200 g frisca
Se scot samburii cireselor, api ciresele se pun la fiert timp de 10 minute, dupa care se trec printr-o sita fina. Se pun din nou la foc, impreuna cu 150 gr zahar si cu zaharul vanilat. Cand volumul s-a redus la jumtate, se adauga amidonul, diluat in prealabil cu putina apa, si se mai fierb cca 2 minute. Se separa apoi albusurile de galbenusuri. Se folosesc doar 2 galbenusuri, care se amesteca incet cu albucurile (cinci) batute spuma tare si apoi cu ciresele. Se pune compozitia intr-un vas tapetat cu unt si se coace la cuptor, la foc moale, cam un sfert de ora. Inainte de a se consuma, se pudreaza cu restul de zahar. Optional, se adauga frisca.

Niciun comentariu: