CROCHETE DE LEGUME (de la 3
ani)
(felul II,
masa de pranz)
Ingrediente
pentru 4 portii:
- 2 cartofi
- un
dovlecel mai mare
- 2 gulii de
marime potrivita
- 2 morcovi
- 1 ou
- sare
- 10 gr unt
- o
lingurita de faina
- 100 ml
lapte
- 30 gr smanatana
sau iaurt
- 40 ml suc
de rosii
Se pun la
foc cartofii, morcovii, guliile si dovleceii pana se inmoaie. Se scot, se lasa
la racit, apoi din ele se face un piure care se leaga cu un ou si cu sos alb,
pregatit din 10 gr unt, faina si lapte; se adauga sarea. Din compozitie se fac
mici crochete, care se dau prin putina faina sau pesmet si ou si se prajesc in
restul de unt. Se servesc calde, cu samantana, iaurt sau suc de rosii.
SUPA DE ROSII CU OREZ (de la 2 ani)
(felul I,
masa de pranz)
Ingrediente
pentru 4 portii:
- 2 morcovi
- 2 gulii
- un cartof
mare
- 10 gr
mazare
- 2-3 pastai
de fasole verde
- 5 rosii de
marime medie
- o lingura
de orez
- 10 ml ulei
- verdeata
Morcovii,
guliile, cartoful si fasolea se curata, se spala si se taie in bucati mari si
se pun impreuna cu mazarea la fiert intr-un litru de apa. Se acopera si se lasa
pe foc cca o ora, pana scade cantitatea de apa la 300-350 ml. Se scot legumele
si se trec prin sita deasa cu lichidul care a ramas. Se adauga putina sare si
se pun la fiert inca o data, adaugand orezul. In alt vas se fierb rosiile apoi
se trec prin sita. Peste supa si orzul bine fiert se adauga rosiile si uleiul
si se mai lasa pe foc cat sa dea in clocot. Cand e gata, se adauga verdeata
tocata marunt.
SUFLEU DE CIRESE (de la 3
ani)
Ingrediente
pentru 10 portii:
- 1 kg de
cirese
- 200 gr
zahar
- 1 plic de
zahar vanilat
- 5 oua
- 1/ 2
lingurita de amidon
- 25 gr unt
- 200 g
frisca
Se scot
samburii cireselor, api ciresele se pun la fiert timp de 10 minute, dupa care
se trec printr-o sita fina. Se pun din nou la foc, impreuna cu 150 gr zahar si
cu zaharul vanilat. Cand volumul s-a redus la
jumtate, se adauga amidonul, diluat in prealabil cu putina apa, si se mai fierb
cca 2 minute. Se separa apoi albusurile de galbenusuri. Se folosesc doar 2
galbenusuri, care se amesteca incet cu albucurile (cinci) batute spuma tare si
apoi cu ciresele. Se pune compozitia intr-un vas tapetat cu unt si se
coace la cuptor, la foc moale, cam un sfert de ora. Inainte de a se consuma, se
pudreaza cu restul de zahar. Optional, se adauga frisca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu