marți, 26 februarie 2013

Retete pentru pitici




Anghinare marina (dupa 5 luni)
20 g file de morun proaspat
2 bucati de anghinare (sau 2 inimi de anghinare deja fierte)
putin suc de lamaie
1 bucatica de unt de marimea unei alune
Se spala bine cele 2 bucati de anghinare si se fierb in bain-marie aproximativ 15 minute (sau mai rapid: se tin anghinarele umede, infasurate intr-o folie de plastic cam 8 minute in cuptorul cu microunde). Se fierbe pestele, caruia i-ati scos oasele in prealabil, in apa in care se pun condimente. Dupa ce anghinarea a fiert, i se rup frunzele. Pestele fiert si inimile de anghinare se zdrobesc si se amesteca pana se obtine un pireu gras. Se stropeste totul cu putin suc de lamaie (pentru a nu se innegri), se adauga untul, se amesteca si se serveste.

Crema de egrefin/morun afumat (dupa 8 luni)
1 cartof mare
80 g de file de egrefin afumat
200 ml de lapte semismantanit
o jumatate de ceapa
o frunzulita de dafin
2 lingurite cu smantana proaspata
Se desareaza pestele in apa rece timp de o ora si jumatate, schimband apa la fiecare sfert de ora. Se pune, apoi, pestele intr-o cratita cu lapte fierbinte si se lasa sa fiarba in jur de 5 minute. In acest timp, se taie ceapa marunt, si se taie si cartoful. Se scoate pestele din lapte, si in locul lui se pun ceapa tocata marunt, dafinul si cartofii (legumele trebuie sa fie complet acoperite cu lapte, de aceea mai puteti adauga lapte daca este necesar). Se lasa sa fiarba pe foc mic aproximativ 20 de minute. Dupa ce legumele au fiert, se scoate frunza de dafin, se zdrobesc legumele si se amesteca cu smantana proaspata pana se obtine o crema groasa. In final, se adauga egrefinul afumat, care a fost in prealabil farimitat, se amesteca si se serveste.

Frigarui de peste (dupa 12 luni)
40 g de peste (morun proaspat, somon si ton
4 tomate bine coapte
4 bucatele de broccoli (conopida italiana)
2 linguri cu ulei de masline
2 lingurite cu suc de lamaie
Se taie fiecare peste in 4 bucati si se marineaza la rece in sucul de lamaie si in ulei timp de o ora. Se pune brocoli intr-un sfert de litru de apa sarata in clocot si se fierbe 5 minute.
Se realizeaza, apoi, frigaruile, intercaland pestele, tomatele si brocoli. Se prajesc intr-o tigaie.


Niciun comentariu: