Ingrediente
1 kg zahar, 1 kg prune curatate de coaja si simburi, 30 ml zeama de lamiie sau
100 g glucoza, 1/2 l apa, vanilie, cca 20 nuci proaspete (curatate de pielita),
scortisoara, vanilie, 1 l apa de var.
Mod de preparare
Pentru aceasta dulceata sint indicate prunele brumarii care se coc prin luna
septembrie ; acestea au pulpa mai tare si se desprinde de simbure.Prunele
(neoparite) se curata de coaja (se desprinde foarte usor de pulpa, cind acestea
sint coapte), ajutindu-ne si de un cutit cu lama subtire.Dupa ce s-au curatat
(din cca 1/2 kg prune va rezulta 1 kg , dupa ce se inlatura coaja si simburii),
se tin in apa de var 30 minute, apoi se limpezesc in strecuratoare, li se scot
simburii (se imping cu nu betisor sau cu o andrea subtire pe la un capat, ca sa
iasa pe la celalalt) si apoi se cintaresc. Nucile se coc cam tot in acelasi timp
cu prunele de toamna. Simburii de nuci se curata de pielita ca sa ramina albi.In
fiecare pruna se introduce cite 1/4 din simbure.Prunele, astfel aranjate, se pun
in siropul bine legat si se lasa la foc mic, pina isi lasa zeama si siropul se
mai subtiaza (2-3 minute);se adauga zeama de lamiie sau glucoza, o cuisoara, 2-3
bucatele de scortisoara sau 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se trec la foc
mijlociu.Se fierb pina cind se leaga din nou siropul si prunele plutesc in el
pina la fundul cratitei (cind se ia de pe foc).Se face proba, daca siropul este
legat si, daca este gata, cratita se ia de pe foc si se aduna spuma.Dulceata se
lasa sa se raceasca acoperita si apoi se pune in borcane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu