Ingrediente
500-700g petale de trandafiri (parfumati), 1 kg zahar, 1/2 l apa, o linguramiere
de albine (100 g), zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gglucoza, 2
cuisoare, 1-2 bucati scortisoara nemacinata, vanilie.
Mod de preparare
Cind se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata
in mina si li se taie partea alba deodata, inainte de a se risipi.Daca nu s-a
facut aceasta la cules , petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu
partea alba in aceeasi directie si apoi li se taie mai multora deodata, aceasta
parte.Petalele colorate se freaca intr-un castron cu 30 g zahar si cu zeama sau
sarea de lamiie au rolul de a intari petalele fragile, ca acestea sa nu se moaie
la fiert si de a inviora culoarea.Zaharul se pune la fiert cu 1/2 l apa , se
amesteca pe foc, pina cind se topeste si,cind siropul da in clocot, se adauga
petalele impreuna cu toata zeama lasata.Petalele frecate s-au intarit, de aceea
trebuie sa fiarba mai mult.Dulceata se fierbe, pina cind se leaga.Va avea
culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pina in fundul cratitei;
atunci cratita se ia de pefoc.Daca se fierbeprea mult, zaharulse caramelizeaza
si culoarea devine galbuie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu