Ingrediente
Zarzavatul dorit.
Mod de preparare
Prin aceasta metoda se conserva frecvent in mica gospodarie:morcovii,
patrunjelul, telina, mai ales cind nu se dispune de spatii de
depozitare.Zarzavatul se spala bine de pamint cu spalatorul din plastic, se
curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai
groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri).Intregi sau felii, se suprapun
in 2-3 rinduri cu spatii intre ele (ca gratarul ), intr-o tava captusita cu
hirtie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10
minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele
(bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca
zarzavaturile sa se usuce in continuare, la orice sursa de caldura (pe
calorifer, pe soba de teracota si la soare, cind sint conditii). Daca, intre
timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa
fermenteze; deci, tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15
minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului
deschisa, schimbind pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca.Dupa
ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atirnat de un cui,
intr-un loc uscat.Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa
calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne
se va inchide mult la culoare.Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu
cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu