Ingrediente
1 kg gutui, 1 kg zahar, 1 l zeama in care au fiert gutuile , vanilie.
Mod de preparare
Aceasta peltea se poate face din gutui intregi sau numai din cojile si
mijlocul lor care au ramas de la alte preparate (dulceata etc.).Aceasta parte
din fruct (mijlocul cu simburii care contin mai multa pectina), fiind foarte
tare, niciodata nu se intrebuinteaza pentru altceva; de aceea, este pacat sa se
arunce, ori de cite ori, se iveste ocazia, deoarece se poate folosi la
prepararea unui jeleu gustos.Pentru a obtine culoarea roz se pune la 1 kg gutui,
1 kg mere rosii ionatan sau alte mere cu coaja rosie.Gutuile se lasa sa se
ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules; apoi, se sterg de praful de pe ele, se
spala si se taie in felii impreuna cu coaja si simburii; la fel si merele
rosii.Se fierb impreuna, intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca
nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pina cind se moaie bine, fara sa se amestece,
ca sa nu se tulbure zeama.Dupa aceea, se desarta intr-o strecuratoare pe care
s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata
deasupra.Lichidul rezultat se cintareste.La 1 l lichid se pune 1 kg zahar.Sucul
si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cind se
leaga ca pentru serbet.Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar
cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita). Se poate lega mai putin,
numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si
lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa
alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de
sirop bine legat, una linga alta).Aceasta peltea se va inchega numai ca o piftie
moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc.Dupa ce
este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal
sau pe doua cutite cu miner din metal; se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele
se leaga.Se vagelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cit a fost de
legat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu