joi, 19 iulie 2012

Cum trebuie folosite condimentele si despre eliminarea unor gusturi si mirosuri neplacute



- Condimentele (foi de dafin, piper, cuisoare) si sarea se pun in supa cu putin timp inainte de a se lua de pe foc. 

- Untul si margarina se pastreaza in vase opace. Sub actiunea luminii, deasupra untului sau a margarinei se formeaza un strat de culoare alba care are gust de seu.

- Pe timp calduros, untul nu se topeste daca invelim untiera intr-un servet imbibat in apa sarata.
 
- Pentru ca sa dispara gustul si mirosul neplacute, specifice grasimii rincede, se pune grasimea la foc sa se topeasca, se adauga 2 cepe (la 1 kg de grasime) sau 1-2 cartofi cruzi, taiati bucatele, si se fierbe amestecind mereu 1-1 1/2 ore. Gustul grasimii arse se poate de asemenea drege, daca se fierbe bine grasimea cu apa (in proportie de 3 la 1). Dupa ce apa s-a evaporat aproape complet, se adauga o ceapa taiata marunt si se mai fierbe 15 minute. Apoi in ambele cazuri, se procedeaza la fel: cratita cu grasime se ia de pe foc, se indeparteaza spuma care s-a format si se strecoara printr-o pinza. Prin aceasta metoda calitatea grasimii se imbunatateste simtitor.
 
- Pentru a imbunatati gustul untului rincezit, acesta se spala mai intii cu o solutie de bicarbonat (1 lingurita de bicarbonat de sodiu la 2 pahare de apa), apoi de 2-3 ori in apa rece si curata si se sareaza bine.
 
- Grasimea ramasa de la prajit se amesteca cu apa si se fierbe. Apa absoarbe orice miros. Grasimea stropeste mai putin la prajit daca se pune in tigaie putina sare. 

- Untul se bate mai repede daca se taie bucati mici, se pune in castron si se asaza peste o cratita cu apa calda. Cand untul se inmoaie (fara sa se topeasca), se freaca la loc rece.

Niciun comentariu: