Ingrediente
Fructe fierte ramase de la peltea, pentru 1 kg fructe, cite 1 kg zahar, 1/2
lingurita cu scortisoara macinata, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de
lamiie, zahar pudra.
Mod de preparare
Fructele fierte care au ramas de la peltea se trecprin strecuratoarea cu
gauri mai mari (de macaroane; nu trebuie insistat prea mult, ca sa nu treaca si
sinmburii si cojile).La 1 kg pasta se pun 1 kg zahar, 1/2 lingurita cu
scortisoara macinata , un plic cu zahar vanilat si putina coaja rasa de
lamiie.Pasta, fiind scursa bine de zeama, se fierbe cu zaharul intr-o cratita
asezata de la inceput, pe o tigla, ca marmelada, la foc mic, amestecind mereu,
pina cind devine consistenta (virtoasa) si cu aspect unsuros, semn ca a scazut
apa (daca se trece cu linguraprin ea, ramine urma).In aceasta faza pasta este
gata; se pune intr-o tava smaltuita, (unsa cu putin unt) intr-un strat cu
grosimea de 2-3 cm, presind cu lingura ca sa nu ramina goluri.Se lasa 3-4 zile,
ca sa se intareasca , apoi se taie sub diferite forme, ca bomboanele; patrate cu
latura de 2-3 cm, triunghiuri sau romburi mici.Fiecare bucata se trece prin
zahar pudra, amestecat cu zahar vanilat; se asaza in cutii de carton sau in
pungi de nailon, ca sa nu se usuce prea mult, cu hirtie de pergament intre
rinduri.Se servesc ca bomboanele.Daca se tin mult timp, se usuca prea mult.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu