Ingrediente
500 g carne fiarta si cintarita, dupa ce s-a scos de pe oase, 250 ml supa de
carne, 6 foi de gelatina sau 20 g granule de gelatina, 200 ml smintina dulce sau
frisca, 100 g unt, condimente de pasteta, o lingurita de sare.
Mod de preparare
Partile mai moi de la gaina sau pui mai mare (piept, pulpe, aripi) se pun la
fiert in apa clocotita, impreuna cu o lingurita de sare, ca sa se formeze la
suprafata carnii un strat intarit care nu va permite sucului din ea sa treaca in
supa; astfel carnea va ramine mustoasa si frageda.Se adauga imediat si zarzavat
de supa si se lasa sa fiarba la foc mic, dupa ce a dat din nou in clocot, pina
cind carnea se moaie bine.Daca se foloseste carne de gaina, este preferabil ca
aceasta sa fiarba in oala sub presiune impreuna cu zarzavatul; astfel carnea va
ramine suculenta.In oricare varianta carnea se lasa sa se raceasca in supa ca sa
capete un gust mai pronuntat de zarzavat. In 250 ml supa rece se inmoaie
gelatina cca o ora, pina se umfla si absoarbe lichidul.In acest timp carnea se
scoate de pe oase si se trece de 3 ori prin masina de tocat.Tocatura se adauga
la untul frecat pina ce se moaie si se amesteca bine cu frisca sau smintina de
buna calitate, cu condimentele si sarea. Supa cu gelatina se incalzeste pe un
vas cu apa fierbinte, amestecind pina cind se topeste bine gelatina , apoi,
aproape rece, se adauga in compozitiz precedenta cu care se amesteca pina cind
se omogenizeaza si, imediat se asaza in forma lunga si ingusta unsa in prealabil
cu unt solid; se preseaza bine cu lingura ca sa nu ramina goluri, se niveleaza
si se introduce in frigider, unde se lasa 2-3 ore sa se inchege.Pentru a scoate
cu usurinta pasteta din forma, se trece cu cutitul pe margini, ca sa se
desprinda, se pune platoul deasupra ei si se rastoarna.Daca pasteta nu cade
imediat, forma se acopera cu un servet udat cu apa fierbinte si bine stors care
se lasa 1-2 minute ca sa se incalzeasca untul; imediat, pasteta se va
desprinde.In compozitia de mai sus se pot adauga pentru gust mai picant: o cutie
de sardele cu tot untdelemnul respectiv; sau 100 g ciuperci calite impreuna cu o
ceapa mica taiata marunt in 2 linguri de untdelemn (pina ce scade apa ce o lasa
si se moaie) , o lingura cu mazare boabe (fiarta) sau un morcov fiert si taiat
in cuburi mici.Toate acestea vor da un aspect frumos, cind pasteta se va taia in
felii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu