duminică, 12 octombrie 2008

Cum oferim florile?

- De la inceput trebuie sa spunem ca orice cadou se ofera insotit de o floare. Chiar si pachetele sunt mai frumoase daca le ornam cu o crenguta de brad , cu o ramura de visc sau cu niste imortele.
- Nu se ofera si nu se tin in casa flori artificiale, oricit de reusite ar fi aceste imitatii. Este de foarte prost gust.
- Cu putin efort si imaginatie, mai ales in anotimpurile calde se pot oferi flori de cimp sau flori rare pentru a nu cumpara mereu cele cinci garoafe imbobocite, banale si rigide. (In franta, de pilda , nu se ofera garoafe. Ele sunt folosite doar pentru jerbe si coroane. )
- Se evita florile prea mari sau prea pretentioase (calele, gladiolele, nuferii ) pentru ca s-ar putea sa nu fie pe gustul gazdelor. Toate florile sunt frumoase, dar in general, un om delicat, prefera florile delicate, ca anemonele, lacramioarele, violetele, ghioceii, macii, brindusele, margaretele englezesti si multe altele.
- Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos. Vom lua hartia si o vom face sa dispara, eventual in buzunar sau in poseta, inca inainte de a intra in casa si le vom oferi cu cozile in jos.
- La noi in tara exista obiceiul de a oferi flori in numar impar. Se spune ca cea care le primeste completeaza buchetul!
- La ceremonii funebre se dau flori in numar par. Chiar si jerbele respecta aceasta regula.
- Nu se duc flori barbatilor decit daca sunt la spital.
- La spital nu se duc flori cu un miros prea puternic si nici prea mari. Este bine sa ne gindim de acasa in ce vor fi puse. Nu este greu sa aducem noi insine un vas potrivit.
Poate evitam astfel eternele sticle de lapte si borcanele de gem care " impodobesc " atit de dizgratios saloanele, chiar daca in ele s-au pus niste flori frumoase!
- Exista o aversiune - nemotivata - impotriva ghivecelor cu flori. Daca este vorba despre un pomisor pitic ornamental, de o azalee frumoasa sau de un cactus deosebit, nimic nu ne opreste sa le oferim unor prieteni. S-ar putea ca acestia sa se bucure de darul primit multi ani de zile, gindindu-se cu drag si la noi. Ne interesam insa daca vor fi bine primite. Cunosc si persoane care adora cactusii, dar si unele care ii detesta.
- Din cauza saraciei in care am trait in ultimii ani, am uitat un obicei pe cat de comod pe atit de elegant: sa trimitem flori prin comisionar. Multe florarii au la dispozitie un om care ne poate face serviciul de a duce un buchet de flori la o data si o ora precisa. Vom avea insa grija sa-i dam o adresa cit mai exacta. Vom comanda buchetul, il vom plati anticipat, vom intreba daca cel care il duce este angajat si platit de firma respectiva, daca nu ii vom achita si lui anticipat drumul. Vom lasa o carte de vizita, pe care vom scrie citeva randuri adresate destinatarului. Nu vom trimite buchete anonime decat daca tinem cu tot dinadinsul sa cream incurcaturi neplacute! Cel care primeste florile, va da si el o suma de bani comisionerului si va semna de primire. Apoi va multumi cat mai repede, telefonic, celui care i le-a trimis.
Ce util este un astfel de serviciu, cand vrei sa fi un om bine crescut si sa trimiti niste flori, de exemplu, a doua zi dupa o vizita, unor persoane in casa carora te-ai simtit atit de bine. Ce surpriza placuta va avea fiica noastra cind va primi de la colegii de clasa un buchet de 18 trandafiri albi in ziua in care isi sarbatoreste majoratul! Sa nu ne sperie sumele de bani pe care trebuie sa le platim. Sunt infime in comparatie cu bucuria pe care o producem celor pe care ii iubim si ii stimam!
Sa spunem si cateva cuvinte si despre limbajul florilor. Poate sunt superstitii dar exista persoane care tin la ele, incat inainte de a cumpara si a da flori e bine sa ne gindim putin pentru a nu comite gafe. Despre cale se zice ca aduc ghinion. Florile rosii semnifica iubire si pasiune, cele galbene gelozie, cele alba puritate. Nu vom duce unei matusi in varsta de la care asteptam o mostenire un buchet de "nu ma uita" si nici mamei sotului nostru o specie de cactus ce creste spectaculos si poarta numele popular de ... "limba soacrei".
Florile pe care le primim le asezam imediat intr-un vas cu apa. Cind asteptam musafiri vom avea la indemina pregatite vase de diferite marimi.
In nici o situatie nu se refuza florile ce ni se daruiesc.
Aceasta regula nu este insa valabila si pentru obiecte.
Avem dreptul sa refuzam un cadou? Nu! Chiar daca nu ne place, un cadou este un cadou si sa-l refuzi inseamna sa jignesti pe cel care ti l-a oferit. Acesta regula are totusi exceptii. Sunt cazuri speciale cand un cadou poate fi interpretat ca mijloc de presiune sau de convingere si, daca il primesti, inseamna ca accepti sa faci serviciul respectiv. In acest caz trebuie sa-l inapoiezi. Este desigur dezagreabil pentru cel care il ofera dar trebuie sa inteleaga situatia si numai pe el insusi trebuie sa se supere ca a fost lipsit de tact. Functionarii, dupa cum am mai mentionat nu trebuie sa primeasca niciodata cadouri valoroase mai ales cand au o functie importanta. Cinstea si constiinta profesionala nu le lasa alta alegere.
Sa inapoiezi ulterior cadouri care ti-au fost facute nu este admis decit in anumite cazuri speciale. Cand cineva te calomniaza sau te jigneste, poti sa-i inapoiezi, fara nici un cuvant, cadourile pe care ti le-a facut, dar nu este obligatoriu.
Dupa o veche traditie, indragostitii care s-au despartit nu isi restutuie unul altuia cadourile primite. Aceasta regula nu este absoluta decit daca unul dintre ei a adus prejudicii grave onoarei celuilalt sau daca darurile facute sunt foarte pretioase. Buna cuviinta, pe care legea o sprijina in acest caz, va cere sa se inapoieze obiectele de mare valoare. Toate aceste situatii nu sunt totusi fara exceptii. Un cadou primit este de regula numai al aceluia care l-a primit. Pentru a evita aceste situatii neplacute ar fi bine sa ne gindim bine ce oferim si mai ales cui.

Un comentariu:

VoltzRo spunea...

articolul tau imi aduce aminte de tinerete, cand daruiam fiecarei fete cel putin o floare sau poate chiar un buchet de flori. :) nu am mai oferit flori de peste 7 ani.