Ingrediente
250 g faina, 2
galbenusuri, un ou intreg, 100 gunt sau margarina, 50 g zahar,50 ml
smintina sau lapte, un virf de cutit sare, vanilie.
Mod de preparare
Intr-un
castron, se freaca grasimea cu zaharul pina cind se moaie si se
omogenizeaza, adaugind apoi galbenusurile si oul intreg, sarea,
aroma,smintina sau laptele si, la urma, faina; se amesteca bine, fara sa
se framinte.Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa se intareasca
grasimea, apoi se intinde in foaie de 3-4 mm grosime si se taie in
rondele dupa marimea formelor.Rondelele se asaza in forme si se coc.Dupa
ce s-au racit, tartele se umplu cu boabe crude de struguri, coacaze,
cirese, visine sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos
simburii (care au), sau au fost taiate in felii (cele mai mari).Fructele
se asaza in tarte numai inainte de servire, ca sa nu lase zeama; nu se
pune zahar peste ele din acelasi motiv, ci numai 1-2 lingurite cu jeleu
de fructe, peltea sau sirop bine legat.Tartele se pot umple si cu crema
de vanilie, ca pentru placinta, modelindu-se deasupra cremei cite o
rozeta de frisca simpla sau cu gelatina.De asemenea, se pot umple cu
diferite creme, cu gelatina, care se pun in tarte imediat ce sint gata,
lasindu-le sa se inchege in tarte; deasupra fiecareia se face cite o
rozeta de frisca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu