Ingrediente
700-800 cartofi vechi sau noi, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, bors,
zeama de castraveti, zeama sau sare de lamiie, boia sau pasta de ardei, tarhon,
leustean, patrunjel, sare, 10 - 100 ml smintina.
Mod de preparare
I. In circa 1 1/2 -2 l apa (simpla sau in care au fiert oase proaspete sau
afumate impreuna cu o ceapa taiata in sferturi) clocotita, se adauga cartofii
taiati in cuburi de 2 cm si 1/2 lingurita cu sare, lasindu-i sa fiarba pina ce
se moaie (cca 15 miute).Apa se va pune in functie de substanta cu care se va
acri ciorba, ca aceasta sa nu fie prea rara.Intre timp, se prepara, sosul
romanesc.Faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea
maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc,
adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce,
amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte
aroma.Se adauga, apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze
cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga
sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa
ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite
putin si se drege cu smintina. II.Se poate prepara mai simplu si mai repede
astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la
foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta
de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind
clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa
rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga
o lingurita cu "Vegeta" sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva
clocote, se ia de pe foc si se drege cu smintina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu