Ingrediente
1/2 kg burta (curatata si apoi cintarita), 1/2 kg zarzavat de supa (morcov,
patrunjel, telina), o ceapa mare (100 g), 6-8 catei de usturoi, o lamaie, 1-2
galbenusuri, 100 ml smantana, cca. 300 g oase vitel, leustean, patrunjel, telina
(frunze).
Mod de preparare
Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs
de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca
bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3
ape reci, raminind alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert
in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare.
Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si
ceapa taiata in sferturi , fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina
cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade. Burta
fiarta se scoate din supa, se taie fisii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in
bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa
cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote. Se ia de pe
foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu
galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate
marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult,
dupa dorinta). In lipsa lamiiei, ciorba se poate acri cu sare de lamiie, otet
sau bors. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de
la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cind aceasta este
complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai
sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu